Чи підскочить картопля до 50 грн за кг: Мінагрополітики прокоментувало перспективи подальшого здорожчання найбільш популярного овоча

Стрімке здорожчання "другого хліба" в Україні протягом літа-восени 2024 року стало неприємним сюрпризом для населення, котре і без того потерпає від падіння рівня життя через підвищення податків та ріст цін на товари широкого вжитку, передають Патріоти України.

На цьому фоні лунають прогнози про подальше підвищення цін на картоплю у осінньо-зимовий період до 50 гривень за кілограм і навіть вище. Однак чиновники профільного міністерства заявляють, що нинішня ціна вже покриває собівартість та дозволяє імпорт.

"Зараз ціни на картоплю такі: 20 грн/кг - гутова ціна, і 30 грн/кг - у роздробі, які є сталими протягом двох тижнів. Ми вважаємо, що вони не будуть змінюватися. Підстав для ціни 50 грн/кг немає. Нинішня ціна достатня, щоб покривати собівартість навіть в умовах зменшення врожайності, а також вона дає змогу імпортувати", - заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

При цьому він вказав, що врожай картоплі цьогоріч порівняно з минулим зменшився на 18%, або на 4 мільйони тонн, через посуху, що й вплинуло на ціни. Водночас посадовець запевнив, що Україна імпортує незначні обсяги картоплі, тож кількох десятків тисяч тонн овочу достатньо для стабілізації цін.

За його словами, вартість картоплі падати не буде, а ближче до весни овоч трохи подорожчає, приблизно на 15%, бо додадуться витрати на зберігання.

Почалися проблеми: У двох областях України аварійні відключення світла

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:22

У Сумській та Полтавській областях запровадили аварійні відключення світла. Про це повідомляє Сумиобленерго та Полтаваобленерго, передають Патріоти України. Так, за вказівкою НЕК "Укренерго" на території Сумської області введені графіки аварійних відкл...

​Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від ООН: Хто може розраховувати та які суми

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:55

Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка становитиме різницю між 3250 грн і розміром їхньої пенсії. Також пенсіонери можуть розраховувати на вікові надбавки в листопаді: 300 гривень (70-75 ...