Чи потрібно забирати гроші з банків: Аналітик розповів, що буде з заощадженнями

Українським банкам вдалося накопичити достатньо грошей навіть попри триваючу війнує. Тому запас коштів для того, щоб віддати депозити, у них є. Відповідно, якщо покласти гроші у банк, то вони там не "згорять", передають Патріоти України.

Про це повідомив фінансовий аналітик Олексій Козирев. Він зазначив:

  • обсяг усіх коштів населення та фізосіб-підприємців (ФОПів), що є в банках, за даними Фонду гарантування, складає "близько 1,2 млрд грн";
  • водночас банки тримають в ОВДП 726,45 млрд грн в еквіваленті.

Крім того, підкреслив аналітик, банки мають 361,22 млрд грн у депозитних сертифікатах Національного банку overnite (станом на 21 серпня). А в депозитних сертифікатах, які розміщені на тендерах ("це тримісячні депозитні сертифікати") є ще 156,24 млрд грн.

"Отже, ОВДП і депозитні сертифікати вже перекривають кошти фізичних осіб, які на рахунках банків. Підкреслюю, це всі кошти фізосіб – і строкові, і на поточних рахунках... Запас у банківській системі коштів на те, щоби віддати депозити, – він є. Тому забирати гроші з банків через страх, що їх можуть не повернути, не потрібно", – розповів аналітик.

Тримати гроші у банку вигідно

Водночас він визнав: банки справді знизили депозитні ставки. Проте за 2023 рік офіційна інфляція склала 5,1%. Тобто ті, хто просто зберігав гроші "під матрацом", за цей рік "отримали, як мінімум, на 5% зменшену купівельну спроможність своїх коштів".

"Якщо дивитися на ситуацію по валюті, то я хочу нагадати, що та сама інфляція є і в Сполучених Штатах, і в єврозоні. І якщо ви тримаєте кошти (інвалюту. – Ред.) під матрацом, ви не маєте можливості якось компенсувати собі це зниження купівельної можливості", – нагадав Козирев.

У зв'язку з чим, наголосив він, "значна кількість населення використовує варіант покласти кошти на депозити у банках". Адже, резюмував експерт, гроші "треба тримати у банках, де ви можете на них дозаробляти".

Чи потрібно забирати гроші з банків: Аналітик розповів, що буде з заощадженнями

неділя, 1 вересень 2024, 11:25

Українським банкам вдалося накопичити достатньо грошей навіть попри триваючу війнує. Тому запас коштів для того, щоб віддати депозити, у них є. Відповідно, якщо покласти гроші у банк, то вони там не "згорять", передають Патріоти України. Про це повідом...

Удар був відчутним: У Росії після вибухів на найбільших НПЗ впало виробництво палива - довелося різко скоротити експорт

неділя, 1 вересень 2024, 10:26

У РФ після вибухів на найбільших заводах виробництво дизельного палива впаде на 7,5% у місячному вирахуванні до 7 млн тонн. Експорт дизельного палива різко скоротять, щоб задовольнити власну потребу у паливі, передають Патріоти України. Згідно з оцінка...