Чи правда, що економіка Китаю в руїнах, але цього ще ніхто не помітив? Пояснення економіста

У мережі на тлі новин про проблеми на ринку нерухомості Китаю нерідко можна зустріти думку, що економіка КНР вже давно дала непоправні тріщини, але цього поки що ніхто всерйоз не помітив. Це припущення має дещо спільне із реальністю. Але розраховувати на "розвал Китаю", як у випадку з СРСР наприкінці 80-х, точно не доводиться. Про це розповів магістр економіки та міжнародного бізнесу Томаж Варгазон у своїй статті на Quora. За його словами, в китайській економіці останніми роками справді спостерігається серйозний перекос, передають Патріоти України.

Йдеться про надмірні інвестиції в інфраструктуру – близько 30% ВВП країни. Подібна ситуація спостерігалася в історії лише раз – після світових воєн у Європі. І тоді тенденція протрималася лише 2-3 роки.

За різними оцінками, в Китаї нараховується така кількість нової пустої нерухомості, що її вистачило б на те, щоб розселити ще одне населення Китаю і навіть Індії. "Якщо ця оцінка близька до істини, на китайську економіку дійсно чекає непростий період", – зазначає Варгазон.

Однак він указує, що за офіційними даними, в КНР порожніми є лише 7 млн об'єктів, що далеко не так багато. Проте КНР все одно доведеться щось робити з роздутим будівельним сектором.

"Вони збудували інфраструктуру, яка може прослужити ще 20 років без нових витрат, крім планового обслуговування. Але таким чином, понад чверть китайської економіки є абсолютно непродуктивним, доведеться перебудовуватись", – додав економіст.

За його словами, така зміна була б болісною і в демократичній країні. Але в Китаї ситуація ускладнюється тим, що органи влади також міцно сидять на голці доходів від інвестицій у нерухомість. Ці доходи суттєво знижуються, а чиновники все одно змушені шукати кошти на оплату своїх боргів та фінансування соціальних проєктів.

"Я не кажу, що китайська економіка впаде. У Китаю є способи (подолати кризу. – Ред.), але найпростіший варіант – друкувати юань... Так, Китай може розраховувати на це роками, але в найближчому майбутньому він буде фінансово і економічно ослаблений", – вважає Варгазон. Він упевнений, що Китай уникне катастрофічного соціального вибуху на рівні, наприклад, громадянської війни, навіть якщо не зможе ефективно вирішити проблему державних доходів. Однак, на думку економіста, КНР із одного зі світових лідерів знову перетвориться на регіональну державу.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...