Чи варто запасатись бензином та що буде з цінами на пальне: Українцям розповіли, чого чекати

Дефіцит бензину та дизпалива Україні не загрожує - його завозитимуть до країни з Європи. Введені ж ЄС 5 лютого ембарго на закупівлі російських нафтопродуктів, а також гранична ціна на дизпаливо та інші нафтопродукти, не призведуть до подорожчання палива для українців - навпаки, ціни можуть опуститися.Про це розповів директор ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдінг" Володимир Бичков, передають Патріоти України.

Він зазначив: Україна відмовилася від автопалива з РФ та Білорусі. Замість них його в країну імпортують:

  • Польща;
  • Румунія;
  • Литва;
  • Болгарія;
  • Словаччина;
  • Греція;
  • Туреччина.

"Ціноутворення диктується ринком. ... Поки ми не бачимо на найближчий час, що пальне буде зростати. Я сподіваюся, що ціни на нього в лютому будуть ще нижчими, падатимуть", – зазначив він.

Скільки коштує бензин та дизель 6 лютого

За даними консалтингової групи "А-95", станом на 6 лютого ціни на бензин А-95 встановилися на середньому рівні в 48,19 грн/літр. Найдорожче ресурс продають на АЗС мережі SOCAR – 51,99 грн/літр. Найдешевше – у мережі Укр-Петроль, по 45,5 грн/літр.

Вартість бензину А-95+ встановилася на рівні 50,07 грн/літр. Найдорожче – на заправках SOCAR, 52,99 грн/літр. Найдешевше – на АЗС БРСМ-Нафта, 46,99 грн/літр.

Дизпаливо в Україні продають у середньому по 51,95 грн/літр. Найдорожче – у мережі SOCAR, 54,99 грн/літр. Найдешевше – на заправках VST, 48,9 грн/літр.

Ембарго ЄС та ціновий ліміт на дизель з Росії набули чинності

З 5 лютого, в Європейському Союзі набуло чинності ембарго на закупівлю російських нафтопродуктів. Крім того, запрацювала гранична ціна на дизпаливо та інші нафтопродукти.

Через те, що ціни на різні нафтопродукти сильно відрізняються, по суті встановлено одразу дві стелі: 100 доларів за барель для тих, що торгуються з премією до еталонної марки нафти (наприклад, дизпаливо), і 45 доларів за барель – для тих, що зі знижкою (наприклад, мазут). Таке рішення напередодні затвердила Рада ЄС.

Цілей у введених обмежень одразу дві. Як і у випадку з нафтовими ембарго та ціновою стелею на нафту, такі заходи покликані як забезпечити Європу доступним ресурсом, так і зменшити енергетичні доходи Кремля. Раніше ринок нафтопродуктів Європи приносив РФ до 40 млрд долларів.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...