Чи зможе українська ГТС працювати без транзиту російського газу - відповідь Міненерго

Українська газова інфраструктура готова працювати без транзиту російського газу. Таку незалежну технічну оцінку опублікувала міжнародна експертна група. Відповідний звіт опубліковано на вебсайті USAID Проєкт енергетичної безпеки, йдеться у пресслужбі Міненерго, передають Патріоти України.

Експертна група надала таку оцінку після моделювання роботи газотранспортної системи (ГТС) та підзесних сховищ газу (ПСГ) за потенційними сценаріями:

  • атаки ворога на газову інфраструктуру,
  • надзвичайні ситуації,
  • зупинки транзиту російського газу.

За висновками незалежних експертів, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України.

Зазначається, що в умовах війни вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу.

"Ми воюємо з підступним ворогом – Росія може припинити дію контракту в будь-який день, не зважаючи на юридичні формальності. А тому наша ГТС має бути готова до можливих викликів. Наша ГТС стає ще більш потужною складовою європейської газотранспортної системи", – каже міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, ключова мета – створення в Україні енергетичного хабу, зокрема для зберігання газу країнами ЄС.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...