Чим відповість Ердоган? Росія остаточно заблокувала роботу "зернового коридору"

РФ остаточно заблокувала роботу "зернового коридору"
Ключовою перешкодою в роботі "зернового коридору" залишається гальмування з боку Росії під різними приводами інспекції суден у Босфорі. Це призвело до стабільної черги в майже 100 суден. Затримка перевірки кораблів також призводить до мільйонних збитків вантажовласників та недоекспорту мінімум в 5-6 млн т продовольства впродовж року, наголосили в Міністерстві інфраструктури України.

"Станом на 27 грудня в Босфорі на інспекцію очікують 96 суден, з яких 71 судно – на вхід до портів, а 25 – вже завантажені агропродукцією. Щоденно відбувається 6 з 10 запланованих інспекцій", – йдеться в повідомленні.

Також повідомляють, що окрім зменшення кількості інспекційних груп, російська сторона вдалася до тактики затягування часу самих інспекцій через вимоги перевіряти параметри суден, які не регламентуються документами Спільного координаційного центру та не стосуються предмету перевірки.

"Через такі дії скорочується кількість флоту, який рухається під завантаження українською агропродукцією", – пояснили в Міністерстві.

До прикладу, нещодавно порт Одеси відправив балкер BRAVE M з 28 тис. т зерна для африканської Лівії, який місяць очікував на інспекцію, щоб зайти до порту під завантаження.

Водночас за останні два дні з портів Великої Одеси 11 суден експортували 422 тис. т агропродукції для Африки, Азії та Європи. Серед них балкер ALANDA STAR з 30,8 тис. т пшениці для Єгипту, а також танкер EUROCHAMPION з 45 тис. т олії для Індії.

За підрахунками відомства, з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 605 суден, які експортували 15,9 млн т українського продовольства у країни Азії, Європи й Африки.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...