Чимало українців мають право на 250 грн надбавки до пенсії, проте не всі про це знають

Деякі українці не знають, що вони мають право на щомісячну надбавку до пенсії у розмірі трохи більше ніж 250 гривень. Втім, багато хто про цю надбавку все ж таки знав і отримував її. Проте після індексації пенсії вона зникла зі щомісячної виплати. Хто має право на таку надбавку, і чому її раптом не стало в оновлених пенсіях, розповіло видання socportal.info, передають Патріоти України.

Отже, українці мають право отримувати надбавку до пенсії за донорство. Її розмір становить 10% від середнього прожиткового мінімуму. На сьогодні він дорівнює 2589 грн. Таким чином, щомісячна надбавка до пенсії за донорство становить 258,90 грн. Право на таку надбавку мають лише ті громадяни, яким присвоєно звання Почесного донора України. Щоби претендувати на таке звання, потрібно регулярно складати кров, причому всі ці випадки мають бути задокументовані.

Закон встановлює такі мінімальні нормативи для одержання звання Почесного донора

  • безкоштовне здавання 40 разових максимально допустимих доз крові;
  • безкоштовне здавання 60 разових максимально допустимих доз плазми крові.

Маючи в активі такий донорський послужний список, можна отримати звання та нагрудний знак "Почесний донор України". І вже з документами, які підтверджують це звання, можна вирушати до Пенсійного фонду із заявою на виплату надбавки до пенсії.

Після індексації пенсії дехто залишився без донорської надбавки

Дехто з тих, хто отримував надбавку за донорство, скаржаться, що після індексації пенсії її перестали виплачувати. Фахівці ПФУ розповіли, у чому тут річ.

Як з'ясувалося, таке могло статися з тими, хто отримує низькі пенсії. У багатьох їхній розмір розрахункової пенсії не сягає навіть мінімальної пенсії, яка встановлена законом. З 1 грудня вона становила 2500 гривень, а з 1 березня 2023 року її розмір становить 2760 гривень.

Тому громадянам, у яких розрахункова пенсія нижча за цей рівень, довелося її штучно підтягувати до встановленого законом мінімуму. Таким чином, надбавка за донорство поглинулась тією сумою, яку доводиться доплачувати пенсіонеру, щоби він отримував мінімальну пенсію, встановлену законом.

Ну, а оскільки пенсію і так довелося завищувати штучно, то надбавка за донорство входить у цю суму і додатково не нараховується

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...