Деградація та інфляція суттєво пришвидшаться: Економіст розповів, які наслідки чекають на Росію через дефолт

Дефолт у Російській Федерації призведе до значного звуження можливості позик, неможливості субсидування окремих сфер економіки та падіння соцвиплат, а в результаті стане однією з причин деградації економіки та держави в цілому. Про це розповів економіст, член Ради Національного банку України Віталій Шапран, передають Патріоти України.

"Дефолтом країну викреслили з переліку держав, які можуть позичати кошти на зовнішніх ринках. Тепер РФ доведеться спиратися лише на рубльові позики, ринок яких обмежений, - пояснив Шапран. - Чи відкриють для уряду РФ свої ринки Китай та Індія? Я в цьому не впевнений".

За його словами, обмежений фінансовий ресурс через неможливість позичати на зовнішніх ринках може призвести до того, що уряду РФ доведеться провести секвестр держбюджету вже у другому півріччі 2022 року. "Особливо цей сценарій ймовірний при просіданні цін на російську нафту", – додав економіст.

При цьому скорочення бюджетних видатків на тлі високої інфляції, яка, за прогнозами, у 2022 році перевищить 20%, може призвести до того, що уряд Росії не зможе субсидувати галузі економіки, які вже постраждали та продовжують страждати від санкцій, а також забезпечувати населення адекватними соціальними та іншими виплатами. "І ті, хто зараз бере участь у війні проти України за гроші, якщо вони отримають ці гроші через пів року, то виявлять, що на них можна буде купити значно менше, ніж зараз", – зазначив Шапран.

Джерело: Апостроф

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...