Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії: Про яку суму йде мова

В Україні пенсіонери віком від 65 років з достатнім страховим стажем повинні отримувати пенсію не менше 40% від мінімальної зарплати, а у разі досягнення 70 років і старше - додаткові щомісячні доплати від 300 до 570 гривень залежно від віку. Виплати призначаються автоматично, окремо звертатися для їх отриманням не потрібно, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розібрався, на які суми можуть розраховувати пенсіонери. Громадяни України, які досягли 65-річного віку і мають достатній страховий стаж, повинні отримувати пенсію не менше ніж 40% від мінімальної заробітної плати.

На цей момент мінімальна заробітна плата становить 8 000 гривень, тому мінімальна пенсія для таких осіб має бути не менше 3 200 гривень. Проте фактично розмір мінімальної пенсії становить 3 370 гривень. Якщо пенсія 65-річного громадянина менша за встановлені 40% від мінімальної заробітної плати, йому автоматично призначається доплата.

Доплати до пенсії за віком

В Україні існують додаткові доплати для пенсіонерів, які досягли певного віку. Розмір доплат залежить від вікової категорії:

  • особи від 70 до 74 років отримують додатково 300 гривень;
  • особи від 75 до 79 років отримують додатково 456 гривень;
  • пенсіонери від 80 років отримують додатково 570 гривень.

Інші види доплат

Незважаючи на війну, українці продовжують отримувати надбавки та доплати до основного розміру пенсії за різними категоріями:

  • Надбавка за дітей:

Пенсіонери, які не працюють і на утриманні яких є діти до 18 років, отримують по 150 гривень на кожну дитину до пенсій за віком, інвалідністю та за вислугу років. Для цього необхідно подати заяву до відділення Пенсійного фонду України разом з документами, що засвідчують особу, родинні відносини та вік утриманця. Якщо пенсіонер працевлаштується або почне підприємницьку діяльність, виплата цієї надбавки припиняється.

  • Надбавка на непрацездатних членів сім’ї:

Для військових пенсіонерів розмір надбавки становить 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році це 1046,50 гривень на одного непрацездатного члена сім’ї. Надбавка нараховується тільки тим, хто не отримує інших пенсійних виплат або державну соціальну допомогу. Оформлення і припинення виплати аналогічні до цивільних пенсіонерів.

  • Доплата за додатковий трудовий стаж:

Пенсіонери зі стажем понад норму отримують додаткові виплати. Сума доплати становить 1% за кожний повний рік трудового стажу понад норму. Доплата обчислюється від прожиткового мінімуму, який у 2023 році становить 2093 гривні. 1% від прожиткового мінімуму становить 20 гривень 93 копійки.

  • Надбавка на догляд:

Надбавка призначається особам з інвалідністю І групи, одиноким особам з інвалідністю II і III груп, які потребують постійного догляду, та одиноким пенсіонерам. Призначення надбавки вимагає подання заяви і відповідних медичних довідок. У заяві потрібно зазначити, що претендент не має працездатних родичів, які повинні його утримувати. Розмір виплати становить 50 гривень на місяць і не змінювався вже багато років.

Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії: Про яку суму йде мова

четвер, 8 серпень 2024, 9:48

В Україні пенсіонери віком від 65 років з достатнім страховим стажем повинні отримувати пенсію не менше 40% від мінімальної зарплати, а у разі досягнення 70 років і старше - додаткові щомісячні доплати від 300 до 570 гривень залежно від віку. Виплати п...

Українцям дозволили не платити за газ: Ось хто отримає безоплатно

четвер, 8 серпень 2024, 9:20

Український уряд у межах експерименту роздасть жителям трьох областей балони з побутовим скрапленим газом. Пропозиція діятиме на Донеччині, Сумщині та Харківщині, передають Патріоти України. Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відповідне рішенн...