Деякі українські біженці у Норвегії можуть втратити тимчасовий захист: Що треба знати

Міністерство юстиції Норвегії видало інструкцію Директорату імміграції (UDI), що змінює умови для українців, які шукають притулку у Норвегії. Про це йдеться на сайті Regjeringen, передають Патріоти України.

Втрата спеціального статусу загрожує українцям із подвійним громадянством. Особливо якщо біженець має паспорт країни, яка визнана UDI безпечною. Адже виникає логічне питання, чому людина шукає притулку саме у Норвегії, а не у тій державі, де має ще одне громадянство.

Також уряд Норвегії запровадив суворі обмеження, які не дозволять українським біженцям вільно їздити додому. Ті, хто вирушив до України, ризикують втратити тимчасовий захист. В оновлених правилах йдеться про те, що поїздка в Україну можлива лише за виняткових обставин.

Раніше українські біженці під тимчасовим захистом могли їздити додому. Їм зробили виняток серед інших іноземців, які отримали притулок. Але це правило було скасовано. Тепер іноземці, які отримали захист у Норвегії, можуть втратити посвідку на проживання, якщо повернуться до країни, з якої тікали.

«Якщо українці з тимчасовим колективним захистом подорожують туди й назад між Норвегією та Україною, це може означати, що вони більше не потребують захисту у Норвегії. Тепер я хочу однаково ставитися до українців та інших національностей щодо наслідків таких подорожей», – зазначила міністерка юстиції та громадської безпеки країни Емілі Енгер Мель.

Водночас у Норвегії зазначають, що виїзди, здійснені до впровадження цієї директиви, не призведуть до анулювання статусу. Також у біженців залишиться можливість без наслідків поїхати до України в особливих випадках.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...