Деякі українці можуть не платити за комунальні послуги: Ось кого стосується та як подати заяву

Пенсіонери, які працювали за певними професіями в сільській місцевості та продовжують там проживати, можуть отримати 100% знижку на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу. Пільга надається за умови, що середньомісячний дохід сім'ї не перевищує 4 240 грн на одну особу, передають Патріоти України.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ). З 3 квітня 2024 року пенсіонери окремих професій, які працювали в сільській місцевості та продовжують там проживати після виходу на пенсію, мають право на 100% знижку на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. До категорії пенсіонерів, які можуть скористатися пільгою, належать:

  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв та бібліотек;
  • працівники державних і комунальних закладів культури, а також закладів освіти у сфері культури.

Важливо, щоб ці пенсіонери мали не менше трьох років відповідного стажу роботи і на момент виходу на пенсію працювали на посадах, що дають право на пільгу. Пільга надається за умови, що середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, яка у 2024 році становить 4 240 грн.

Пільга діє протягом дванадцяти місяців з місяця звернення, але не більше ніж до кінця поточного календарного року. Зазначена пільга не поширюється на членів сім’ї пільговика. Для призначення виплати пенсіонеру потрібно надати наступні документи:

  • заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
  • документи, що підтверджують проживання в сільській місцевості.

Для внесення даних до Реєстру пільговиків необхідно подати відповідну заяву та підтверджуючу довідку про право на пільгу. Довідку видає відділ освіти, охорони здоров’я, культури, райдержадміністрація чи адміністрація установи, де людина працювала, або сільська чи селищна рада (у разі ліквідації закладу).

Подати заяву та необхідні документи до ПФУ можна в декілька способів. А саме:

  • особисто через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою на адресу органу ПФУ;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" або через портал Дія.

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...

По всьому світу обвалилися ціни на ключовий продукт: Яка причина і що буде далі

середа, 7 серпень 2024, 8:36

Ціна на цукор впала до найнижчого рівня з жовтня 2022 року через розпродаж на світових ринках та збільшення поставок з Бразилії. Перспективи збільшення виробництва в Індії також покращують пропозицію цукру на ринку. Про це пише Bloomberg, передають Пат...