Деякі українці можуть не сплачувати податок на землю: Кого стосується і що варто знати

Земельний податок в Україні є обов'язковим для всіх власників та користувачів земельних ділянок, але законодавство передбачає звільнення від сплати для деяких категорій громадян. Пенсіонери за віком звільняються від сплати податку, якщо площа їхньої земельної ділянки не перевищує встановлених лімітів, передають Патріоти України.

OBOZ.UA розібрався, хто може не сплачувати податок на землю. В Україні передбачено щорічний податок на землю, який є обов’язковим для всіх землевласників та постійних землекористувачів. Однак законодавство передбачає пільги, що дозволяють деяким категоріям громадян зменшити податкове навантаження або зовсім звільнитися від його сплати.

Земельний податок – це обов’язковий платіж, який щороку повинні сплачувати всі власники або користувачі земельних ділянок. Його розмір визначається шляхом множення нормативної грошової оцінки земельної ділянки на ставку податку, встановлену місцевою радою. Ставки податку можуть варіюватися залежно від цільового призначення земельної ділянки та її місця розташування.

Податок нараховується на підставі даних з Державного земельного кадастру. Органи контролю надсилають рахунок із сумою податку до 1 липня поточного року. У цьому рахунку вказуються кадастровий номер та площа земельної ділянки, розмір ставки податку та можливі пільги зі сплати податку.

Хто може не сплачувати земельний податок

Законодавство передбачає, що земельний податок можна не сплачувати, якщо площа ділянки не перевищує встановлених лімітів. Нині вони такі:

  • для ведення особистого селянського господарства: трохи більше 2 гектарів;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку:
  • у селах – не більше 0,25 га;
  • у селищах – не більше 0,15 га;
  • у містах – не більше 0,10 га.
  • для індивідуального дачного будівництва: не більше 0,10 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів: не більше 0,01 га;
  • для ведення садівництва: не більше 0,12 га.

Пільгові категорії населення

Деякі категорії громадян можуть бути звільнені від сплати земельного податку або платити його в зменшеному розмірі. До них належать:

  • пенсіонери (за віком): звільняються від сплати податку за умови, що площа земельної ділянки не перевищує встановлених норм;
  • особи з інвалідністю першої та другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років;
  • ветерани війни;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пенсіонери, які отримують пенсію за віком, мають право на звільнення від сплати земельного податку, якщо їхня земельна ділянка не перевищує встановлених норм за площею. Це означає, що більшість пенсіонерів в Україні, які володіють земельними ділянками для особистих потреб, не будуть сплачувати цей податок, за умови, що їхні ділянки відповідають нормативним обмеженням.

"Занадто багато чинників...":Що буде з курсом долара в Україні

неділя, 18 серпень 2024, 13:30

В Україні курс долара у більшості обмінників фінкомпаній та працюючих вихідними відділень банків перебуватиме в межах коридору: прийом від 40,60 до 41,30 гривень та продаж від 41,35 до 41,65 гривень. А курс євро власники обмінників 17−18 серпня виставл...

Українцям масово відмовляють у субсидіях: Що робити, аби все-таки отримати допомогу від держави

неділя, 18 серпень 2024, 13:15

В умовах повномасштабної війни держава продовжує адресно підтримувати тих українців, хто цього потребує - зокрема, надаючи житлові субсидії. При цьому нині в Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу - без збирання довідок та витрачання...