Деякі українці зможуть вийти на пенсію раніше пенсійного віку: Що треба знати

Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою на пенсію до досягнення пенсійного віку може вийти ще одна категорія українців. Йдеться людей, які за станом здоров'я неспроможні виконувати свої робочі обов'язки, передають Патріоти України.

Працівнику, який планує вийти на пенсію достроково, слід підтвердити свої проблеми зі здоров'ям. Для цього він має подати документи із закладу охорони здоров'я. Це можуть бути:

  • довідка з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначена у журналі запису висновків цієї комісії;
  • медична довідка про проходження попереднього медичного огляду певної категорії, що видається комісією;
  • повідомлення про групу інвалідності та її причину, витяг із акта огляду медико-соціальної експертної комісії або індивідуальну програму реабілітації (якщо особа її надала).

Роботодавець повинен на підставі одного із цих документів перевести працівника за його згодою на іншу посаду. Це може бути тимчасовим заходом або діяти на постійній основі. Також він може скласти акт про відсутність вакансій. У випадку, коли працівник відмовився від зміни роботи, роботодавець повинен отримати від профспілки згоду на його звільнення.

Українці, які звільнені у такому випадку і при цьому мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, можуть звернутися із заявою про призначення пенсії. Звільнення в такому разі може бути не раніше ніж за 1,5 роки до досягнення працівником пенсійного віку.

До заяви слід додати копію документа про невідповідність українця посаді за станом здоров'я, а також інші документи, які потрібні для призначення дострокової пенсії за віком.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...