Дехто з українців може вийти на пенсію в 50 років: Які умови і що для цього потрібно

Достроковий вихід на пенсію до досягнення пенсійного віку можливий для багатодітних батьків. При цьому скористатися таким правом може не лише багатодітна матір, а й батько дітей. Проте, згідно з законом, вийти на пенсію достроково зможе лише один із них, а не обоє, передають Патріоти України.

Відповідний закон 2040-IX діє в Україні вже майже рік. Він набув чинності з квітня 2022 року і розширив список українців, які можуть вийти на пенсію достроково. Про умови оформлення пенсії у такій ситуації нагадали у Мінреінтеграції.

Вийти на пенсію достроково мають право багатодітна матір та багатодітний батько, які народили п’ятьох або більше дітей. Жінка за таких умов зможе оформити пенсію у віці 50 років, якщо у неї є не менше 15 років страхового стажу.

До чоловіка трохи більші вимоги – він може вийти на пенсію в 55-річному віці за умови наявності стажу не менше 20 років. Нагадаємо, зараз в Україні пенсійний вік становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків.

Також право на достроковий вихід на пенсію також мають матері та батьки осіб з інвалідністю з дитинства. У цій ситуації вимоги до віку і стажу такі ж, як і до багатодітних батьків.

Як оформити дострокову пенсію

Для того, щоб вийти на пенсію достроково, потрібно подати заяву в орган Пенсійного фонду не раніше, ніж на місяць до досягнення встановленого віку (50 років для жінок і 60 для чоловіків) або не пізніше, ніж за три місяці після досягнення цього віку.

Якщо подати заяву до того, як виповниться вказаний вік, то виплати почнуть надходити одразу після досягнення цього віку.

Які документи потрібні для дострокового виходу на пенсію

В орган Пенсійного фонду потрібно занести наступні документи:

  • документ, що засвідчує особу;
  • документ, що засвідчує страховий стаж;
  • свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Ознайомитися з повним списком категорій осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію в Україні, можна за посиланням.

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...