Декому доведеться платити більше: Тариф на доставку газу в Україні перерахують усім

В Україні платять за доставку того об'єму газу, який витратили за попередній газовий рік: з 1 жовтня по 30 вересня. Зараз українці платять з урахуванням того об'єму, який вони використали з жовтня 2022-го до вересня 2023-го. А в 2025-му платитимуть залежно від об'ємів споживання з жовтня 2023-го до вересня 2024-го, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Важливо, щоб українці вчасно подавали покази газових лічильників. Інакше газовики використають усереднені показники, які можуть бути вищі за об'єми фактичного споживання. Розглянемо один із прикладів. Якщо за газовий рік 2022-2023-го в Київській області ви спожили 1100 кубометрів газу, то зараз маєте платити щомісяця 163,9 грн (тобто за 91,6 кубометр газу).

Якщо з жовтня минулого року до кінця вересня цього року ви спожили, наприклад, 1300 кубометрів, то з 1 січня 2025-го щомісяця доведеться платити 193,7 грн (тобто вже за 108,3 куб). Так, об'єм споживання за газовий рік ділять на 12. Отриману цифру множать на тариф для конкретного міста – це і є розмір щомісячного платежу.

При цьому є мінімальний об'єм. Якщо у вас є тільки газова плита, то за рік вам нарахують щонайменше 39 кубів доставки газу. Навіть якщо ви взагалі не споживали газ. Якщо у вас також є газовий бойлер, то мінімальний об'єм споживання становить вже 126 кубів, а з опаленням – 314 кубометрів.

"За основу для розрахунку мінімальної вартості послуг з доставки береться обсяг газу, який визначається Оператором ГРМ, виходячи з фактичного обсягу спожитого клієнтами палива у минулий газовий рік... Зазначимо, що мінімальну плату за доставку природного газу затверджено для таких категорій споживачів: нові споживачі та/або домогосподарства, що мають період споживання природного газу менший за дев'ять місяців; домогосподарства, які тривалий час не користувались газом, зокрема яким припинено розподіл газу шляхом опломбування", – пояснили в "Газорозподільних мережах".

Банки Нідерландів розморозили активи РФ на понад 500 млн євро: Що сталось

вівторок, 8 жовтень 2024, 21:05

Банки у Нідерландах розморозили близько 560 млн євро російських активів. Це відбулося внаслідок надання винятків для незавершених платежів та відсторонення санкціонованих власників". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Telegraaf. Як пи...

Декому доведеться платити більше: Тариф на доставку газу в Україні перерахують усім

вівторок, 8 жовтень 2024, 18:02

В Україні платять за доставку того об'єму газу, який витратили за попередній газовий рік: з 1 жовтня по 30 вересня. Зараз українці платять з урахуванням того об'єму, який вони використали з жовтня 2022-го до вересня 2023-го. А в 2025-му платитимуть зал...