"Дело - табак": ДБР нагрянуло з обшуками в Державну фіскальну службу у справі тютюнового монополіста

У Державній фіскальній службі вилучають документи, пов’язані з підписанням мирової угоди з компанією Філіп Морріс, повідомляють Патріоти України з посиланням на НВ Бізнес.

Державне бюро розслідування вилучає документи в офісі Державної фіскальної служби. Про це НВ Бізнес повідомило джерело в правоохоронних органах. «Обшуки стосуються справи про підписання мирової угоди між державою і тютюновою компанією Philip Morris», — повідомив він.

У 2015 році Філіп Морріс Україна використовувала спеціальний митний режим. Харківська митниця ДФС звільнила компанію від ввізного мита та інших податків на імпорт сировини, продукція з якої підлягала реекспорту. Загальна вартість готової продукції, яка була вироблена і реескпортована з території України у квітні 2015 — березні 2016 року склала 87 млн євро.

У березні термін дії дозволу закінчився, а Головне управління Державної фіскальної служби в Харківській області ініціювало податкову перевірку. За її результатами Філіп Морріс Україна отримав податкові повідомлення-рішення на загальну суму 635 млн грн, в яку увійшли донарахування за ввізним митом, додаткове ввізне мито, ПДВ, штрафи і пеня.

На початку грудня 2018 року Кабінет Міністрів розпорядився підписати Мирову угоду між компанією і державою Україна. Уряд зобов’язав в.о. голови ДФС Олександра Власова підписати зазначений документ.

«Підписання та виконання мирової угоди повністю відповідає законодавству України, а також міжнародним зобов’язанням України в рамках Угод про захист інвестицій між Україною та США, а також Україною та Швейцарською Конфедерацією. Воно продемонструвало готовність уряду і ДФС сприяти поліпшенню бізнес-клімату в Україні», — заявила директор із зовнішніх зв’язків ПАТ Філіп Морріс Україна Наталія Бондаренко. У Державному бюро розслідувань пообіцяли прокоментувати ситуацію пізніше.

За інформацією прес-служби Державного бюро розслідування, слідчі теруправління у м. Полтаві, розслідують можливі незаконні дії посадових осіб керівництва ДФС України, Головного управління ДФС у Харківській області та Харківської митниці ДФС. В усіх трьох структурах пройшли обшуки Державного бюро розслідування спільно із СБУ.

«За попередньою інформацією, чиновники не здійснювали митний контроль за товарами одного з великих міжнародних виробників тютюнової продукції. Крім того, керівництвом ДФС України прийнято рішення про скасування фінансових санкцій стосовно згаданого товаровиробника. Через ці дії державний бюджет можливо недоотримав кошти в сумі близько 630 млн грн», — сказано в заяві прес-служби.

Відкрито кримінальне провадження, передбачене ч. 2. ст. 367 Кримінального Кодексу України — службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Philip Morris International володіє в Україні тютюновою фабрикою в Харківській області. Компанія реалізує продукцію під назвами Chesterfield, Bond Street, Marlboro, L & M, Parliament, IQOS і інші.

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...