Держбюджет міг отримати багатомільярдні податки: Через лобістську позицію "Нафтогазу" LNGE відмовилася від створення в Україні хаба під зріджений газ зі США

Глава LNGE підкреслив, що проект створення хаба СПГ зі США викликав негативну реакцію з боку нацкомпанії "Нафтогаз України".

Американська компанія Louisiana Natural Gas Exports (LNGE) відкликала свою пропозицію створити в Україні спільний хаб з постачання, зберігання та продажу скрапленого газу зі США. Про це повідомив генеральний директор компанії Бен Бланшет, передають Патріоти України.

«Ми поінформували президента України і прем'єр-міністра про наше рішення відкликати нашу пропозицію про укладення довгострокової угоди на поставку американського СПГ в Україну. Сам проект досить складний і може бути успішним лише в тому випадку, якщо ми зможемо співпрацювати з усіма відповідними сторонами в Україні, а також в Польщі і США», - йдеться в заяві.
Глава LNGE підкреслив, що проект створення хаба СПГ зі США викликав негативну реакцію з боку нацкомпанії «Нафтогаз України». Глава «Нафтогазу України» Андрій Коболєв зазначив занадто великі економічні ризики проекту. «Це привело нас до висновку, що в нинішніх умовах для інвестицій в газову галузь в Україні проект не може відповідати мінімальним інвестиційним порогам», - вважає Бен Бланшет.
27 травня український уряд схвалив меморандум Мінекоенерго з Louisiana Natural Gas Exports про щорічні постачання близько 5,5 млрд кубометрів газу у вигляді СПГ в Україну протягом 20 років і будівництво нового газопроводу між польським Германовіцем і українським Більче-Волицьким підземним сховищем газу.
У той же час ще в березні, коли українське міністерство підписало лист про наміри в США, чиновники проговорилися про куди більш глибоке залучення України до проекту. «З економічної точки зору те, про що ми говоримо, означає, що Україна буде не просто хабом, куди газ буде входити, щоб потім розійтися по Європі. Йдеться про входження України як держави в капітал всього ланцюжка: від видобутку газу в США до його продажу в Європу», - заявив в березні заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Костянтин Чижик.
Він підкреслив, що проект буде проходити під патронатом президента України Володимира Зеленського. Також чиновник додав, що з боку держави можуть брати участь «Нафтогаз України» і «Магістральні газопроводи України», на запуск необхідно 2-3 роки, і проект може отримати фінансову підтримку від урядових установ США і Євросоюзу.
Louisiana Natural Gas Exports поки не має ланцюга поставок СПГ і його ще тільки належало створити на основі зовнішнього фінансування, яке американці планували отримати, очевидно, під домовленості з українськими держструктурами.
Джерело: Електровісті

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...