Дешевше, ніж від генератора: Бізнесу в Україні можуть дозволити закуповувати електрику в Європі

Уряд України може дозволити бізнесу імпортувати електроенергію із Європи. Однак проблема полягає в ціні - вона більш ніж у два зараз вища за український тариф. Втім, це однаково дешевше, ніж отримувати електрику від генератора, передають Патріоти України.

Про це розповів голова Комітету ВР із питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС). За словами Геруса, такий варіант буде цікавий підприємствам, яким електроенергія є критично необхідною, але в собівартості продукції становить не більше 5-10%.

"Загальний дефіцит е/е в Україні становить 3-4 тис. МВт. Імпорт міг би допомогти у цій ситуації. До того ж, якщо бізнес купує 50 або 100 МВт, то його вже не можна відключити від цієї потужності", – пояснив Герус.

Проблема лише в тому, що ціна європейської електроенергії в 2-2,5 рази вища за ціну української. Тим не менш, це дешевше вартості електрики, яке виробляй генератор. Крім того, електроенергію, що імпортується таким чином, можна доставляти практично до всіх регіонів країни, вважає Герус.

Альтернативою для бізнесу він вважає встановлення власних міні-електростанцій. Йдеться про газові станції потужністю 1 МВт, яка споживає 250 кубів газу на одну МВт-годину.

"Це фактично в 3-4 рази дешевше, ніж генератори. А ще ці електростанції мобільні, невеликі, швидко встановлюються", – розповів Герус.

Українцю перерахували платіжку за газ і змусили доплатити майже 62 тис. грн: Що треба знати

вівторок, 7 травень 2024, 0:24

Довгинцівський районний суд Кривого Рогу зобов'язав відповідача доплатити за газ майже 62 тис. грн. Під час перевірки його лічильника встановили порушення. Про це йдеться в матеріалах судової справи, передають Патріоти України. Так, проведено експерт...

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...