Для майбутніх колоністів: Астрономи опублікували першу повну геологічну карту Місяця (фото)

Місяць є найближчим до нас небесним тілом, до якого можна відправити автоматичні дослідні станції і пілотовані експедиції.

Вчені з Геологічної служби США у співпраці з NASA і Місячним і планетарним інститутом створили першу комплексну геологічну карту всієї поверхні Місяця в масштабі 1: 5 000 000, що є рекордним рівнем деталізації. Для цього вони використовували дані, отримані в ході пілотованої програми «Аполлон» і орбітальними автоматичними станціями. Про це повідомляється на сайті Геологічної служби США (USGS), передають Патріоти України.

Місяць є найближчим до нас небесним тілом, до якого можна відправити автоматичні дослідні станції і пілотовані експедиції. Дослідження природного супутника Землі можуть дати інформацію як про процеси еволюції Землі і Місяця, яку можна застосовувати і при вивченні землеподобних екзопланет, так і для пошуку і розробки цінних мінеральних ресурсів на Місяці і створення населеної бази або астрономічної обсерваторії.

Крім того, до цих пір ведуться суперечки щодо проблеми походження Місяця. Зараз загальновизнаною вважається модель ударного формування Місяця з уламків, що виникли в результаті зіткнення прото-Землі з іншою планетою (званої Тейєю), яка має підтвердження. Однак, існують і інші версії, наприклад модель Галімова-Кривцова або гравітаційне захоплення Місяця Землею в минулому.

Вчені з Геологічної служби США у співпраці з NASA і Місячним і планетарним інститутом (LPI) розробили першу комплексну геологічну карту всієї поверхні Місяця в масштабі 1: 5 000 000. Астрономи використовували шість карт окремих регіонів Місяця, створених на основі даних, отриманих в ході програми «Аполлон», а також дані автоматичних дослідницьких місячних станцій. Інформація про топографію місячної поверхні була отримана з даних, зібраних за допомогою орбітального апарату LRO, і стереозображень, отриманих японською автоматичною станцією «Кагуя». Крім того, було розроблено єдиний опис стратиграфії Місяця, щоб уникнути двоякого трактування віку або типу гірських порід, як це було раніше. Повний опис позначень різних геологічних областей на карті є для всіх бажаючих.

Вчені вважають, що завдяки карті NASA зможе вибрати місця для висадки людей для майбутніх місячних пілотованих програм, а міжнародне наукове співтовариство зможе використовувати карту для вивчення геології Місяця і навчання студентів.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...