Для пенсіонерів в Україні запровадять "базовий дохід": Що це і як працюватиме

В Україні вже у 2023 році планують запровадити базовий пенсійний дохід. Це чітко встановлена на рівні законодавства сума, яка визначатиметься із мінімальних витрат на проживання пенсіонера, передають Патріоти України.

Тим пенсіонерам, у кого страхові пенсії виявляться нижчими за такий рівень, доплачуватимуть. Однак на такі виплати можуть розраховувати лише ті, хто заробив повний страховий стаж.

Відповідний законопроект анонсувала міністерка соціальної політики Марина Лазебна. Вона зазначила, що середній розмір пенсії на 1 липня 2022 року становив 4 437 грн.

Також, за її словами, страхові внески вже ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування. Тому пенсійні виплати додатково фінансуються із державного бюджету.

"Якщо ми хочемо гарантувати людям похилого віку мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Ми напрацювали необхідний законопроект і вже отримали схвальні висновки від Світового Банку та Міжнародної організації праці", – зазначила Лазебна.

Зокрема, за її словами, мається на увазі "вікова лінійка". Вже зараз в Україні існують доплати до пенсій для осіб віком понад 75 років. Такі доплати є елементом майбутньої системи базового доходу.

"Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати у жовтні 2022 року для пенсіонерів у віці 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб віком від 65 років, для людей з інвалідністю та тих, хто втратив годувальника", – пояснила Лазебна.

Такі доплати, втім, одержують далеко не всі люди похилого віку. Справа в тому, що доплачують тільки тим, хто має повний страховий стаж – не менше 35 років (чоловіки) і не менше 30 років (жінки).

Втім, за словами міністерки пенсія на рівні "базового доходу" буде лише "необхідним мінімумом". А для гідного життя на пенсії базові пенсійні гарантії мають доповнюватися системою пенсійних накопичень, які робитимуть сам майбутній пенсіонер та його роботодавці.

"Саме така формула – базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим пенсіонерам необхідний захист", - вважає Лазебна.

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...