Для підтримки бізнесу було прийнято "кілька послаблень": У НБУ розповіли про глибину падіння української економіки

Економічна активність в Україні поступово відновлюється після значного падіння на початку війни. Це помітно за багатьма показниками: пожвавлення роботи торгових мереж, відчутне збільшення обороту ресторанних закладів та зменшення частки непрацюючих підприємств. Про це в інтерв'ю ВВС розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передають Патріоти України.

Він зазначив: відновлення економічної активності не є тотожним зростанню ВВП, "однак глибина падіння зменшується". "Експорт поступово відновлюється, але повільно – з огляду на те, що основним шляхом його постачання до війни було Чорне море, яке фактично заблоковане. Наші міжнародні партнери допомагають налагоджувати експортну логістику, тож результат вже є. Звільнення острова Зміїного стало важливою передумовою для подальшого розблокування експорту з України", – сказав він.

Втім, наголосив Миколайчук, без розблокування чорноморських портів існуючої можливості експортних шляхів "не буде достатньо для відновлення довоєнних обсягів експорту зернових". Проте, зазначив він, для підтримки бізнесу було прийнято "кілька послаблень":

  • дозвіл імпорту будь-якої продукції;
  • розширення термінів розрахунків з експортно-імпортних операцій.

"Це дозволить бізнесу купувати необхідну продукцію для виробничого процесу. І збільшить можливості експорту та імпорту товарів в умовах логістичних проблем", – підсумував заступник голови НБУ.

Водночас, за інформацією Bloomberg, на тлі обмежених джерел фінансування бюджету в умовах війни Україна вивчає можливість реструктуризації боргу. Наразі розглядається кілька сценаріїв цього, проте до кінця літа прийняття рішення не варто очікувати.

За словами співрозмовників агентства, один із варіантів передбачає т.зв. "запит на згоду" – тобто запит від емітента на погодження власником облігацій внесення змін до умов випущених цінних паперів. Інший варіант передбачає використання заморожених російських активів як заставу. Хоча, наголошується, юридична життєздатність такої ідеї незрозуміла.

Влада України щосили намагається зберегти бюджет. Оскільки збройні сили країни відбивають вторгнення Росії, яка зруйнувала міста, зупинила ключовий національний експорт зерна і змусила залишити країну понад 10 млн осіб", – йдеться в повідомленні.

При цьому в агентстві наголосили: у процесі бере активну участь Міжнародний валютний фонд. Зокрема, зазначається, він "пропонує консультації та аналіз фінансового та боргового становища України".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...