Днями чекаємо коливання курсу долара: Український банкір озвучив прогноз на кінець січня

Курс долара в Україні на тижні з 23 до 30 січня може коливатися в межах 25-50 коп. за дол. Втім, ці "стрибки" будуть суто ситуативними, на загальний тренд на валютному ринку вони не вплинуть. Про це коментарі "Обозревателю" розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко. На його думку, стабільність курсу може зберегтися і в лютому, проте багато залежатиме від перебігу військових дій, передають Патріоти України.

"Зараз важко спрогнозувати ситуацію на фронті та наслідки дій ворога. Але з огляду на суто економічні чинники, з певною обережністю можна припустити, що курс долара залишиться у стабільних "межах" 40-41 грн/дол.", – зазначив банкір.

За його словами, будь-які позитивні новини з фронту передусім мають психологічний ефект. Українці почуваються впевненіше, що стримує панічні настрої в суспільстві.

Окремо Марченко виділив низку факторів, які опосередковано можуть вплинути на валютний ринок. Це обсяги військово-технічної та енергетичної допомоги країн-партнерів, ризики ракетного обстрілу, рівень інфляції, обсяг валютних надходжень за експорт зернових.

"При збереженні облікової ставки на рівні 25%, а офіційного курсу на позначці 36,6 грн/$ є всі підстави вважати, що загальна ситуація протягом місяця буде схожа на січневу, тобто відносно стабільну. Наразі можна припустити, що розмір облікової ставки і офіційний курс навряд чи зазнають змін", – додав фахівець.

Що впливатиме на курс валют у 2023 році

Валютний ринок у 2023 році загалом залежатиме насамперед від війни та її наслідків. Інші економічні причини, які вплинуть на курс валют, будуть похідними від подій на фронті, впевнений Марченко. Він нагадує, що до держбюджету-2023 було закладено курс 42 грн/дол. на початку року та 45 грн/дол. – наприкінці. Реалістичність цих розрахунків залежатиме від того, наскільки виправдаються макроекономічні прогнози, зокрема зростання ВВП на 2-3% за рік та інфляції до 2% на місяць.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...