До 10 гривень кіловат-годину! Українцям розповіли про підвищення тарифу на електроенергію

Тариф на електроенергію вже найближчим часом доведеться підвищити до 10 гривень за кіловат-годину. Чим довше влада штучно утримуватиме занижений тариф на електроенергію у розмірі 1,44 гривні, тим більша ймовірність того, що незабаром його доведеться підвищувати до захмарних висот, передають Патріоти України.

Таку думку в інтерв'ю висловив одному з українських видань, член експертної ради Міненерго Геннадій Рябцев.

Як стверджує Рябцев, популістський тариф на електроенергію 1,44 грн за кВт-годину не покриває навіть собівартості витрат генераючих компаній, які змушені продавати населенню електроенергію за соціально прийнятною ціною. Йдеться про компанії Укргідроенерго та Енергоатом, які продають свій продукт для потреб населення за зниженими цінами.

"1,44 грн/кВт-годину – ціна нижча за собівартість виробництва. Але вона не береться з повітря. Хтось повинен її компенсувати. Якщо ми відкладемо подорожчання, тоді вартість кіловата може підскочити до 10 грн. Або ми можемо зробити це зараз, внаслідок чого тариф зросте до 3 грн/кВт-годин", - попереджає Рябцев.

При цьому експерт вважає, що теперішнє зниження тарифу на електроенергію насправді не применшує реальних витрат населення на виробництво електрики. Високі ціни на електроенергію закладені у вартість товарів, які виробляє промисловість. Крім того, із податків, які сплачують звичайні громадяни, відраховують гроші приватним компаніям, які виробляють так звану зелену енергію.

У той же час, держпідприємства, які відпускають енергію для населення за заниженим тарифом, позбавлені коштів на модернізацію виробництва, що неминуче призводить до підвищення собівартості їхнього продукту.

Отже, чим нижчий тариф на електроенергію для населення зараз, тим вище його доведеться піднімати в майбутньому, аби хоча би зберегти вітчизняну енергосистему на тому рівні, на якому вона зараз.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...