Додали лише 100 грн: Чи законно деяким українцям у березні по-мінімуму підняли пенсії

Під час недавньої індексації (з 1 березня нинішнього року) пенсій для деяких категорій українців підвищення відбулося чисто символічне - в районі 100 грн. У той час як в середньому підвищення склало 587,41 грн. Портал Social пояснив, чому так сталося, передають Патріоти України.

За даними фахівців, мінімальну надбавку в розмірі 100 гривень отримали близько 900 тисяч українців. І ситуація полягає в тому, що це люди, які вийшли на пенсію в період з 2020 по 2022 рік. І їм, відповідно, пенсія розраховувалася з вищою, аніж у попередні роки, середньою заробітною платою, ніж людям, які вийшли на пенсію до 2020 року. Причому, наприклад, навіть статус потерпілого в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС на ситуацію з надбавкою ніяк не впливає, бо якщо у людини немає групи інвалідності, то йому пенсію обчислюють на загальних підставах.

Крім того, кажуть експерти, слід мати на увазі, що березнева індексація-2023 не торкнулася тих людей, які отримують щомісяця державну соціальну допомогу. І вона залежить від прожиткового мінімуму, який у 2023 році підвищувати не будуть. А отже, і соціальні виплати не зростуть теж.

Не буде індексацій і для тих, хто отримує більше встановленої законом максимальної пенсії, а також осіб, яким призначені не пенсії, а довічне грошове утримання (наприклад, судді).

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...