Долар бере гору: Банкіри дали прогноз, чого чекати від курсу в січні в Україні

Гривня на початку року почала втрачати позиції, поступаючись долару на міжбанку і в роздробі. Казанчеї банків очікують, що в січні обмінний курс може ще "просісти" - до 27,85-28 гривень/долар. Про це РБК-Україна розповіли в "ОТП Банку" та "Ідея Банку", зазначають Патріоти України.

У найближчі два тижні в "Ідея Банку" очікують курс в коридорі 27,5-28 гривень/долар. У "ОТП Банку" вважають, що січневі котирування по парі гривня/долар будуть в діапазоні 27,45-27,85.

На ринку зараз досить багато гривневої ліквідності після відшкодування ПДВ бізнесу і виплат за держборгом. До того ж активізувалися закупівлі валюти у імпортерів, пояснили експерти.

За словами директора департаменту казначейства "Ідея Банка" Ярослава Кабіна, з перших торгів на міжбанку в новому році були помітні девальваційні очікування учасників ринку.

"Минулого тижня курс наблизився до позначки 27,50 і стараннями НБУ, який вийшов на ринок з продажем валюти, завершився на цьому рівні. Але вже на поточному тижні в середу курс різко виріс до рівня 27,75", - зазначив він.

Як пояснив головний експерт департаменту казначейства і фінансових інститутів "ОТП Банку" Антон Курінний, на початку року завжди є місце сезонному фактору, коли гривня зазвичай слабшає. У цей час багато експортерів не поспішають продавати валюту, в тому числі через період відпусток.

Цього року додалося ще й велике погашення ОВДП, після якого нерезиденти вирішили вийти з паперів і почали купувати інвалюту. Щоб не допустити різких коливань курсу, НБУ на початку року продав близько 100 млн доларів.

Хоча, на думку Курінного, основний тригер на валютному ринку - це все ж новинний фон навколо переговорів РФ і НАТО, а також можливі ескалації на кордоні. Ще один важливий фактор - як і раніше висока вартість енергоресурсів.

"Так як Україна імпортозалежна від цієї продукції, також очікується тиск на гривню через ці фактори", - сказав експерт "ОТП Банку".

Ярослав Кабін пояснив, що великі імпортери енергоносіїв і побутової техніки вже активізували закупівлі валюти, чинячи тиск на курс.

"Також почався період купівлі валюти нерезидентами для виведення дивідендів своїм материнським компаніям. Ці фактори продовжать тиск на гривню найближчим часом. І тільки від політики НБУ залежатиме, на якій позначці зупиниться курс", - сказав він.

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...