Долар на чорному ринку призупинив здорожчання: Які прогнози дають експерти

Упродовж останнього місяця літа готівковий курс національної валюти відносно долара США може укріпитися та розвернутися ближче до позначок, встановлених Національним банком країни, передають Патріоти України.

За прогнозами експертів, це може статися вже за кілька тижнів, адже наразі ажіотажне скуповування валюти має виключно психологічну складову — населення та бізнес насторожено сприйняли різке збільшення ціни на ще донедавна "заморожений" американський долар. На думку голови департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталія Ваврищука, такі різкі зміни курсів завжди породжують перестороги, що й надалі можуть бути зроблені відповідні кроки. Проте, фахівець відзначає, що, скоріше за все, в подальших планах НБУ саме стримування поточного обмінного курсу упродовж кількох наступних місяців.

"Тому хоч і поступово, але готівковий ринок насичуватиметься доларами та євро, а ажіотажний попит поступово спадатиме. Хоча ніхто не може гарантувати, що подібні епізоди не повторюватимуться в майбутньому", — пояснив він.

Європейська валюта в обмінниках сьогодні коштуватиме рівно 40 гривень. Водночас під час продажу за євро у перший день останнього місяця літа українцям доведеться викласти 41,50 гривень.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...