Долар обвалиться ще нижче: Названо ключові фактори, які стимулюють зміцнення гривні

П’ятирічні держоблігації України (ОВДП) можуть бути включені в міжнародні індекси, оскільки досягли для цього необхідного критерію - в них інвестори вже вклали 33,9 млрд грн або $1,4 млрд, повідомляє Міністерство фінансів України, передають Патріоти України.

Що це означає

Зазвичай мультинаціональні інвестиційні фонди, пенсійні фонди, страхові компанії вважають за краще вкладати гроші у відомі їм індекси, в які потрапляють обрані цінні папери з точки зору балансу ризику і прибутковості. Такі інституційні інвестори розподіляють свої мультимільярдні інвестиції пропорційно часткам кожного цінного паперу в таких індексах.

Що це означає для України

В Україну потенційно можуть прийти додаткові мільярди в ОВДП, тому що як тільки вони будуть включені, наприклад, в індекс міжнародного інвестбанку JPMorgan Emerging Market Bond Index (EMBI), то інвестори, що інвестують в нього, відразу ж відкривають позицію, тобто купують ці держоблігації України. І без цього іноземні інвестори вже сьогодні вклали в ОВДП більш $3,5 млрд.

На що це вплине

Ще більший приплив валюти продовжить зміцнювати курс гривні, збільшуючи профіцит фінансового рахунку. Зазначу, що вже сьогодні на міжбанку курс гривні оновив п’ятирічний максимум, досягнувши позначки за ціною покупки 24,03 грн / $.

Читайте також:

Україні буде простіше і дешевше позичати гроші для обслуговування поточного держборгу і потреб держбюджету на тлі позитивного кредитного рейтингу B. Прибутковість ОВДП буде знижуватися, слідом за зниженням облікової ставки НБУ. Ставки за депозитами і кредитами теж будуть знижуватися.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...