​Долар стрімко дешевшає до гривні. Фінансисти розповіли, що відбувається на ринку

Фахівці радять ще місяць не переходити з гривневих депозитів на валюту. Експерти кажуть про ключову роль Нацбанку в утриманні курсу на рівні 27 грн/долар

Гривня продовжує зміцнюватися, її курс наближається до 27 грн/долар у готівковому продажі. На тижні, що минає, це сталося стрибкоподібно: слабкий спадний тренд у п’ятницю раптом прискорився в рази і за один день долар подешевшав більше, ніж за весь тиждень. Чому гривня продовжує зміцнюватися і чого чекати, читайте далі, зазначають Патріоти України.

Експерти – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Що сталося з курсом за тиждень

Стабільність курсу долара на минулих вихідних із понеділка змінилася його невеликим ослабленням – на 2-3 коп./долар як у продажу, так і в покупці. Середній курс продажу готівкового долара тримався в межах 27,28-27,29 грн/долар, а в п’ятницю знизився до 27,19. Курс покупки коливався в межах 29,10-27,12 грн/долар, при цьому спред (різниця між курсами купівлі та продажу) тримався, як і раніше, в межах 17-18 копійок. Це говорило про впевненість банкірів у тому, що ніяких несподіванок вони не чекають. У п’ятницю курс продажу і покупки впав на 10 копійок, остаточний середній курс перед вихідними – 27,19 грн/долар в готівковому продажі і 26,99 грн/долар в покупці. При цьому спред розширився до 20 копійок.

Максимальний курс, за яким можна було здати готівковий долар – 27,10 грн (на 11 коп. нижче, ніж тиждень тому), мінімальний курс, за яким можна купити готівковий долар – 27,12 грн (на 12 коп. нижче, ніж тиждень тому).

Нацбанк, який установив на минулий понеділок офіційний курс 27,23 грн/долар, з вівторка по четвер то підвищував, то знижував його на дві-три копійки. У п’ятницю регулятор зміцнив гривню на п’ять копійок, до 27,19 грн/долар. На понеділок, 26 липня, Нацбанк встановив курс 27,05 грн/долар, зміцнивши гривню відразу на 19 копійок.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...