Долар в Україні може коштувати 22 гривні: Експерт назвав головну умову

Несподівана відставка голови Національного банку України Якова Смолія викликала потрясіння на валютному ринку. Але опитані сайтом експерти одностайні в тому, що економічних причин для девальвації гривні і зростання курсу долара на сьогодні немає, передають Патріоти України.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко запевняє: якби Нацбанк не викуповував на ринку надлишки долара, він би продавався сьогодні мало не по 22 грн.

"Девальвації зараз не може бути взагалі, у нас надлишок валюти. Якщо Нацбанк не буде регулярно викуповувати валюту – а зараз він її викуповує і тим самим стримує ревальвацію, – то курс може ще більше опуститися, до рівня 22-23 грн за долар і нижче. У людей зараз мало грошей, тому вони більше продають валюту, ніж купують. Через карантин дуже мало валюти купують і імпортери. Тому що на сьогоднішній день велика кількість імпортерів або не працюють, або продають старе, а нове не завозять. Знову ж таки, тому що у населення немає грошей і купують зараз мало", – вважає Охріменко.

"Економічних підстав [для девальвації] натепер немає. Склалася така ситуація, що курс не повинен зростати. Через карантин подешевшали імпортні товари, знизився імпорт послуг. Експорт теж впав, але значно меншою мірою. Тому у нас навіть виявилося позитивне сальдо зовнішньої торгівлі", – говорить старший економіст CASE Україна, експерт "Економічної експертної платформи" Володимир Дубровський.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...