Долила "масла в вогонь" війна в Україні: Світ стоїть на порозі глобальної кризи - експерти назвали ключові фактори впливу

Міжнародний валютний фонд прогнозує економічну рецесію у США та світі вже наступного року. Однієї з причин називають повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну, що вдарило по всіх світових ринках, передають Патріоти України.

В той самий час, деякі аналітики стверджують, що є чимало інших факторів, які підштовхують світ до глобальної економічної кризи. Більш детально про це 24 канал розпитав аналітика Міжнародної Академії біржової торгівлі, що є офіційним представником торгових марок Forex Club та Libertex в Україні, Віталія Дудника.

За словами експерта, російська агресія – це одна з важливих причин, яка спровокувала настання світової економічної кризи. Адже з початком війни в Україні традиційні економічні зв'язки між багатьма країнами були розірвані.

Крім того, почався процес хворобливої трансформації всієї економічної системи та змін традиційної парадигми на світовому фінансовому ринку. Окремо стоять проблеми на світовому ринку сировини, які виникли головним чином через війну Росії проти України.

Процес ускладнює й те, що світ не встиг повністю оговтатися після кризи, яку спричинила пандемія коронавірусу. Не всі наслідки локдаунів вдалося подолати, як на світову спільноту чекало нове випробування – повномасштабна війна Росії проти України. По суті світова економічна криза почалася ще у 2020 році й продовжується досі, а всі кризові явища лише посилилися.

Інфляція – глобальний фактор впливу

Нині у багатьох країнах світу фіксують рекордне зростання цін. Інфляція не оминула навіть найпотужніші держави сучасності. Зокрема, у США у липні 2022 року цей показник перетнув позначку на рівні 9% – такого не було з 1981 року. Подібні цифри й у країнах Євросоюзу. В країнах Балтії інфляція перевищила 20%. Тобто ситуація дуже складна.

Нове загострення відносин між Вашингтоном та Пекіном

Наразі на американську економіку суттєво впливає чергове загострення відносин між США та Китаєм, які є першою та другою економіками світу відповідно.

Для прикладу, американська влада заборонила своїм компаніям експортувати в Китай обладнання для виробництва мікрочипів, а ними активно користуються самі американські компанії,
– додав Віталій Дудник.

Ще один фактор – долар, що серйозно зміцнив свої позиції на ринку у 2022 році через збільшення ставки Федеральною резервною системою США. Занадто сильна валюта негативно впливає на доходи компаній-експортерів, які продають свою продукцію за іноземну валюту і потім мають міняти її на долар на внутрішньому валютному ринку.

Прогнози експертів

Водночас Світовий банк та МВФ вважають, що у світовій економіці рецесія розпочнеться у 2023 році. Є прогнози, що для США це стане реальністю у найближчі 12 місяців. Тобто на відновлення варто чекати не раніше 2024 року.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну звичайно вплинуло на економіку США та інших країн, але саме наслідки коронакризи, інфляція, грошово-кредитна політика все ж є основними причинами економічної кризи, стверджують фахівці..

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...