Дощі 2021-го як виключення: Криму загрожують землетруси і тривала посуха, - еколог

Північно-Кримський канал кілька років як пересох

Екологи прогнозують виникнення в доступному для огляду майбутньому на території окупованого Криму тривалих періодів посухи, землетрусів і ряду інших стихійних лих. Про це повідомив в ефірі телеканалу "Дім" експерт Кримськотатарського Ресурсного центру Євген Хлобистов, зазначають Патріоти України.

Такий невтішний прогноз пов'язаний з 36 свердловинами для видобутку води, які планують пробурити в Криму до кінця 2021 року в рамках забезпечення водопостачання. За словами Хлобістова, це може спричинити за собою непередбачувані наслідки, що загрожують довкіллю півострова.

До таких можна віднести засолення грунтів, а також локальні землетруси, зміщення земної кори, зсуви та інші локальні потрясіння, які можуть призвести до пошкодження інфраструктури півострову.

"І другий момент - ми повністю не знаємо про якість води, яку отримуватимуть з 36 свердловин. Наприклад, вони хотіли знайти питну воду на дні Азовського моря, але за якістю ця вода була непридатною для пиття і навіть для гігієнічного застосування. Там потрібно було будувати виробництво з доведення цієї води до гігієнічної якості. Що будуть витягувати з цих свердловин, складно сказати", - зазначив Хлобистов.

Також він акцентував увагу на тому, що нині на півострові нема жодних проблем з прісною водою. Але це можна сказати лише про військових, які перебувають на базах окупаційних військ РФ. При цьому прості кримчани відчули на собі дефіцит.

"Поки вода є в водосховищах, ймовірно, велика частина кримчан отримає її без проблем. Як тільки кліматична ситуація зміниться - а це цілком можливо, що Крим знову буде страждати від тривалої посухи - буде зміна водного режиму, зміна режиму опадів, і тоді ситуація буде повторюватися. Води знову буде не вистачати ", - пояснив експерт.

При цьому істотна проблема зосереджена навколо питання перерозподілу води. У той же час стихійне збільшення населення півострова погіршує становище.


У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...