Доставка газу, опалення, холодна вода та світло: Як зміняться тарифи з 1 грудня і хто заплатить більше

З 1 грудня населення може побачити нові суми у платіжках. Насамперед це стосується тарифів на газ та його доставку. Плату за опалення, воду та електроенергію було обіцяно не підвищувати до кінця опалювального сезону, але їхня вартість об'єктивно зростає, і перегляду розцінок не уникнути, зазначають Патріоти України.

У грудні місячні тарифи на газ у ряду постачальників впритул наблизилися до 40 грн за кубометр. Наприклад, «ТАС Енергія» виставила на грудень тариф 38,35 грн за куб. Загалом помітна тенденція, що газопостачальні компанії поступово відмовляються від місячних тарифів і спонукають споживачів до укладання контракту на рік. У річних тарифах блакитне паливо пропонують переважно по 7,99−9,99 грн/кубометр, а найнижча ціна становить 7,79 грн/куб. (постачальник «Енерджі Трейд Груп»).

Вартість доставки газу з 1 грудня сильно залежить від регіону і може коливатися від 0,372 грн/кубометр у Києві до 2,148 грн/кубометр у Харкові, Миколаєві, Івано-Франківську, Тернополі. В середньому тариф на доставку у більшості областей становить 1,9−2,1 грн/кубометр.

Тарифи на електроенергію з 1 грудня не змінились. В силі залишаються затверджені у жовтні розцінки: 1,44 грн/кВт-година для тих, хто використовує до 250 кВт-год на місяць. Якщо лічильник «накрутив» більше за ліміт, електроенергія оплачується за тарифом 1,68/кВт-год.

Тарифи на опалення, відповідно до меморандуму між регіональною владою та Кабміном, зафіксовані до кінця опалювального сезону. Для тих, хто використовує в будинку електроопалення, цього сезону не діє колишня пільга на обсяг до 3000 кВт-год на місяць — платити доведеться на загальних підставах.

Тарифи на холодну воду та водовідведення у грудні зафіксовані на тому ж рівні, що минулого місяця. Вирішено, що до питання перегляду тарифів водоканали повернуться навесні. На відміну від населення водоканали платять за електроенергію за промисловими цінами, а у виробництві холодної води витрати на електроенергію становлять понад 50%.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...