Дотиснути мотузку на шиї Х**ла: "Північний потік-2" тепер добудувати неможливо, - "Нафтогаз"

Нові санкції США унеможливлять завершення будівництва "Північного потоку-2". Документ з новими обмеженнями вже опублікували сенатори. Про це заявили в прес-службі "Нафтогазу".

"Сьогодні сенатори США Тед Круз, Джин Шагін, Рон Джонсон, Джон Баррассо та Том Коттон подали новий санкційний законопроект “Про уточнення до Закону "Про захист європейської енергетичної безпеки"”. Розроблений представниками республіканської та демократичної партій, документ унеможливить завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2", – повідомили в компанії.

Пропонується ввести санкції проти:

  • компаній, залучених до будь-яких видів "трубоукладальних робіт", які визначаються як "активності, що сприяють укладанню труб, в тому числі підготовка майданчика, облаштування траншеї, дослідження дна, розміщення щебеню, згинання, зварювання, покриття, опускання труб і засипання";
  • компаній, що надають "послуги аналізу страхових ризиків, страхування і перестрахування" судів-трубоукладачів;
  • компаній, що надають “послуги або сприяють технологічній модернізації трубоукладальних суден, встановленню на них зварювального обладнання, їх дооснащенню або швартуванню";
  • компаній, що надають "послуги тестування, перевірки або сертифікації, необхідної для роботи газопроводу.

Цей законопроект – продовженням прийнятого в минулому році в контексті річного оборонного бюджету США Закону "Про захист європейської енергетичної безпеки" (PEESA – the Protecting Europe 's Energy Security Act), яким були введені санкції, спрямовані проти використання судів для глибоководної укладання трубопроводів з метою будівництва "Північного потоку-2".

"Як і в процесі ухвалення PEESA в 2019 році, Нафтогаз зміг надати представникам Конгресу та ключовим особам в адміністрації президента Трампа важливу інформацію про спроможність Росії завершити Північний потік 2, зокрема стосовно російських трубоукладальний суден Академік Черський та Фортуна", – пишуть в" Нафтогазі ".

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — через виключні економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюють у 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 мільйонів євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів — 4,75 млрд євро.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...