Доведеться затягнути паски! Ціни на газ для українців відрізняються в рази: Кому доведеться платити 31 грн за кожен куб

Постачальники газу оприлюднили тарифи для населення в жовтні. За річною вартістю ціна становить від 7,8 до 14,9 грн, за місячною - 31 грн, зазначають Патріоти України.

Найвищі тарифи (річні) у "Херсонрегіонгазі" – 14,9 грн за куб, "Чернівецькій обласній енергопостачальній компанії" і "Херсонській обласній енергопостачальній компанії" – 13,5 грн за куб. м, ідеться на сайтах постачальників.

При цьому найнижчі тарифи в "Агросинтез Трейдинг" – 7,8 грн за куб. м, "Євода Трейд" КП "Луцькводоканал" – 7,88 грн, "Уманьгаз Збут" – 7,89 грн і НАК "Нафтогаз України" – 7,96 грн. Уточнимо, що доставки газу в регіональних компаній (облгазах) різняться. Насамперед вона залежить від тарифів на доставку.

Хто встановлює ціни на газ?

В Україні працює ринок газу: постачальники самі встановлюють тарифи на блакитне паливо. Разом із тим низка постачальників домовилася з Кабміном: вони отримують дешеве блакитне паливо у "Нафтогазу" і перепродують його населенню за тарифом, який у середньому становить близько 8 грн.

До речі, ціна газу в Україні на відкритому оптовому ринку формується на основі біржових котирувань "УЕБ" ("Українська енергетична біржа") щодо конкретного місячного ресурсу. Для населення ціна за кубометр газу в країні формується на основі ринкових цін щомісяця, або в межах гарантованої вартості, а також залежить від тарифів на транспортування, і торгових націнок компаній-постачальників.

Собівартість газу в Україні, як заявляв віцепрем'єр-міністр, міністр економіки Олексій Любченко, становить не більше ніж 3 грн за куб. Ідеться саме про газ українського видобутку.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...