Доведеться затягнути паски: Українські підприємства зробили заяву щодо зростання цін на молокопродукти

В Україні може початись неконтрольоване зростання цін на молочні продукти. Такий сценарій стане цілком реальним, якщо більшість вітчизняних молокозаводів зупиняться. Тоді товарну нішу, яку вони заповнювали своєю продукцією, заповнять імпортні молокопродукти. А імпортери зможуть встановлювати на них таку ціну, як їм заманеться. Про такий, цілком ймовірний, розвиток подій попереджає Спілка молочних підприємств України, передають Патріоти України.

Нині в Україні нелегко усім підприємствам виробничої галузі. Одні з тих, хто найбільше потерпає від перебоїв з електроенергією, ускладнення та подорожчання логістики, а також від скорочення сировинної бази, – підприємства молочної галузі.

Багато молокопереробних підприємств опинилися на гран закриття. А тим часом, замість того, аби бити на сполох через занепад потужної аграрної галузі, влада заохочує заспокійливі публікації в ЗМІ. У багатьох медіа-ресурсах "розганяють" думку про те, що нічого страшного в закритті вітчизняних підприємств немає, і що пересічного споживача це має турбувати найменше.

"Навіть якщо українцям буде недостатньо продукції вітчизняного виробництва, то альтернативою стане імпорт, для прикладу, з дружньої Польщі. Тому в будь-якому випадку ми не залишимось без таких важливих продуктів, які особливо необхідні для здоров'я і розвитку організму дітей", цитують у Спілці один ЗМІ.

"Якщо зупинка певних виробництв все ж станеться та продукцію не можна буде замінити аналогом від інших національних постачальників, мережі зроблять все можливе, щоб не допустити дефіциту товару, зокрема й постачанням власного імпорту", - перегукується з ним інший новинний ресурс.

Спілка підприємств молочної галузі вважає таку тональність публікацій неприпустимою. Адже саме тепер, під час війни, українські споживачі більше переорієнтувались на вітчизняного виробника. Зокрема, обсяг продукції вітчизняних молокопереробних підприємств у закупках українців за 2022 рік зріс на 32% порівняно до 2021 року.

"Очевидно, наші споживачі краще за ідеологів "покращення за рахунок імпорту" розуміють наслідки скорочення власного виробництва харчової продукції: за тимчасовим вирішенням проблеми дефіциту на ринку настане протверезіння - коли можливість вибору зникне, а за цим, як відомо, почнеться ціновий диктат, якому нічого буде протиставити", - наголошують у Спілці.

Проте, скорочення вітчизняного виробництва не лише дасть зелене світло монополістам, але й призведе до скорочення зарплат, податкових надходжень, валютної виручки, а також до збільшення чисельності безробітних.

Отже, у Спілці молочних підприємств закликають уряд вжити термінових заходів для порятунку однієї зі стратегічних харчових галузей

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...