Доведеться затягнути паски. Вартість комуналки зростає, незважаючи на обіцянки уряду: Кому доведеться платити більше

Незважаючи на запевнення уряду, що комунальні послуги в новому опалювальному сезоні дорожчати не будуть, комуналка все одно подорожчає для багатьох громадян. Так чи інакше зростання тарифів торкнеться практично всіх, передають Патріоти України.

Плата за газ

На початку травня всіх споживачів газу за замовчуванням перевели на фіксовані річні тарифи, які виявилися вищими за ті тарифи, що були в минулому сезоні. Так, у минулому опалювальному сезоні уряд встановлював максимальну ціну на газ, яка не повинна була перевищувати 6,99 гривні за кубометр. Власне, за такою ціною більшість вітчизняних компаній-постачальників і продавало газ населенню.

У новому опалювальному сезоні вже будуть діяти нові фіксовані ціни, встановлені постачальниками. У багатьох вони на 2-4 гривні вище, а в деяких і вдвічі перевищують той тариф, що був у минулому сезоні.

І навіть у великої групи компаній, об'єднаних брендом Твій Газзбут, тариф на прийдешній опалювальний сезон буде вище того, що був у минулому, на 1 гривню. Вони тепер відпускають населенню газ за фіксованим тарифом 7,99 гривні.

Особливо відчують цю різницю в ціні з початком опалювального сезону власники індивідуальних будинків. Адже, наприклад, якщо на опалення невеликого будинку в середньому йде 250 кубометрів на місяць, то їхня плата за газ виросте, як мінімум, на 250 гривень щомісяця.Окрема тема - тарифи на газ для тих громадян, які отримують газ від постачальника останньої надії (ПОН). У них вартість газу зростає щомісяця. Так, якщо у вересні їм відпускали кубометр по 12 гривень, то вже у жовтні для них тариф на газ підняли до 16,56 гривень за кубометр.

Але ж люди опинилися в заручниках у ПОН не по своїй волі і не зі своєї вини. Просто їхня компанія-постачальник наказала довго жити, і вони автоматично потрапили на обслуговування до Нафтогазу, який за сумісництвом і є ПОНом. Причому багатьох перевели на обслуговування до ПОНу, навіть не спромігшись їм повідомити про це.

Плата за тепло і гарячу воду

Комуналка також істотно подорожчає за рахунок збільшення плати за тепло. Хоча недавно був підписаний тристоронній меморандум щодо непідвищення тарифів на тепло і гарячу воду, виконати цю вимогу місцевій владі буде складно.

Звичайно, центральна влада поклопоталася про те, щоб хоч якось дотувати регіонам витрати на виробництво тепла і гарячої води. Адже вартість газу, який відпускатимуть підприємствам теплової комунальної енергетики (ТКЕ) для опалення побутового сектора, в цьому сезоні становить 7,42 гривні. А в минулорічні тарифи на тепло закладено газ за ціною 5 гривень за кубометр. Тобто, компенсувати доведеться майже третину витрат на виробництво тепла і гарячої води.

Не можна не згадати в цьому контексті також ОСББ, яких віднесли до приватних підприємств. А отже, їм доведеться платити за тепло за тими самими цінами, що платить промисловість.

Тобто, навіть за цими двома статтями витрати на комуналку виростуть, і доволі відчутно. А якщо до цього ще й додати, що одна за одною роздувають ціни на свої послуги компанії, які обслуговують багатоквартирні будинки (ті ж колишні ЖЕКи), то говорити про те, що вартість комуналки залишиться на колишньому рівні, буде лукавством.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...