Драматичний фінал недонаддержави-бензоколонки: Росія третій рік поспіль не може знайти жодного нового пристойного родовища нафти

Пошуки в Росії нових великих покладів нафти, які могли б замінити запаси, що зменшуються через видобуток, знову не принесли істотних результатів. Так, за першу половину 2024 року в Росії було відкрито лише п'ять нових нафтових родовищ. Про це повідомив голова Мінприроди РФ Александр Козлов на Східному економічному форумі, передають Патріоти України з посиланням на The Moscow Times.

За словами Козлова, всі вони були відкриті у Приволзькому федеральному окрузі та виявилися "невеликими". Їхні сумарні запаси родовищ склали лише 47 млн тонн – обсяг, який Росія за поточних темпів видобутку викачує з надр приблизно за один місяць (річний видобуток у Росії становить 515 млн тонн).

Минулого року, за даними Роснедр, на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти і газу, а серед нафтових усі виявилися або "дрібними" (запаси до 10 млн тонн), або "дуже дрібними" (менше 5 млн тонн).

Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн. тонн нафти – мінімального за шість років обсягу. Однак і цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже діючих покладів. Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн. тонн нафти, а це приблизно 9% річного російського видобутку.

Востаннє велике родовище нафти в Росії – Мадачагське на шельфі Баренцевого моря – було відкрито у 2022 році. Однак і його запаси покривають лише два місяці російського видобутку і не йдуть у жодне порівняння з родовищами-гігантами, відкритими за часів СРСР: Самотлор із запасами 7 млрд тонн, Ромашкінське із запасами 3 млрд тонн або Приобське із запасами 2,4 млрд тонн.

Без нових великих відкриттів російська нафтова промисловість живе рік у рік: за даними Роснедр, до 90% всіх родовищ, знайдених у Росії останнім часом, належать до дрібних і дуже дрібних. При цьому майже всі поклади вже залучені у видобуток: нерозподілений фонд надр становить лише 3%.

У квітні цього року повідомлялося, що пошуки в Росії нових покладів нафти, які могли б покрити запаси, що вибувають через видобуток, 2023 року також принесли провальні результати.

Курс долара до гривні впав до мінімуму за місяць

п’ятниця, 6 вересень 2024, 23:12

Національний банк України зміцнив курс гривні до долара і євро в останній робочий день тижня. Американська валюта подешевшала до мінімуму за місяць, свідчать дані на сайті регулятора у п’ятницю, 6 вересня, передають Патріоти України. . Так, офіційний ...

Москва плаче: Ціна на нафту впала до мінімуму з березня 2023 року

п’ятниця, 6 вересень 2024, 22:15

Ціна ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE знизилася до $70,6 за барель уперше з березня 2023 року. На російську "Urals", відповідно ще більше. Тримати контрабандний гешефт $60 плюс стає ще важче. Світові ціни на нафту продовжують знижувати...