Дрова або пелети: Яке опалення дешевше в Україні і як заощадити

Майбутній опалювальний сезон в Україні очікується одним з найскладніших. Свої корективи внесла війна, а також те, що багато будинків і комунікацій в різних регіонах виявилися зруйновані (газова інфраструктура і теплотраси), передають Патріоти України.

На сьогодні українців хвилює нагальне питання - чи будуть взимку поставки газу для опалення і чи не будуть відключати батареї. Тому логічним виглядає питання громадян про те, яка найбільш прийнятна і економічно обгрунтована альтернатива газу.

Серед найбільш реальних альтернатив розглядаються відразу кілька варіантів: від вугілля і брикетів, до пелетів і дров. Але і тут також є проблеми військового і ринкового характеру. По-перше, через війну частина території України, в тому числі і ліси залишаються заміновані. Це позначається на роботі лісгоспів.

Пелети

Фахівці відзначають, що ще рік тому тонна пелет обійшлася б покупцеві в 2,5-3 тисячі гривень. У зимовий період 2021/2022 ціни варіювалася на рівні 5-6 тисяч, а на сьогодні продавці виставляють ціни за тонну пелет більше 12 тисяч.

Для того, щоб зрозуміти енергоефективність такого виду палива, необхідно пам'ятати, що для заміщення тисячі кубометрів газу буде потрібно близько 3 тонн пелет.

Вугілля

Відзначимо, що багато хто продовжує використовувати вугілля, як джерело отримання тепла в домоволодіннях. На сьогодні є широкий спектр пропозицій вугілля на ринку. Ціна перевалила за 10 тисяч гривень за тонну і коливається в районі 11-13 тисяч. До того ж не забудьте додати вартість доставки, в залежності від відстані може скласти до 2,5 тисяч. Разом з тим експерти звертають увагу на те, топити вугіллям невигідно. Опалення умовного приміщення в 100 квадратних метрів може перевищити 50 тисяч гривень, а газом не більше 10 тисяч.

Дрова

Напевно, дрова в українців є найбільш популярним матеріалом для опалення. Нерідко запаси дров починають робити ще задовго до опалювального сезону. Разом з тим врахуємо, що з початком війни в країні істотно зменшилася вирубка деревини. Варто не забувати про те, що найбільш довго в грубці будуть горіти береза, бук і дуб. Разом з тим від використання хвойних в якості матеріалу для опалення краще відмовитися. Ціни різняться від сорту і виду дров. В Інтернеті можна знайти пропозиції дров ціною не більше 600 гривень за кубометр. У той же час на ринку вартість кубометра дров може стрибнути і вище 2 тисяч гривень.

Брикет

Брикети є одним з найбільш поширених видів опалювального сировини. Не зайве нагадати, що паливні брикети подібні пеллетам, проте вони принципово розрізняються способом виробництв. Процес виготовлення пелет трудомісткий і тривалий, на відміну від виробництва брикетів. Твердопаливний матеріал у вигляді брикетів більш теплоємний, ніж дрова чи вугілля (тонна брикетів замінить три кубометра дров). Ціна за брикети різниця в залежності від типу матеріалу і може становити від 5 до 15 тисяч гривень за тонну.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...