Другий етап реформи: Українці самі обиратимуть, кому довірити свою пенсію

В Україні уряд анонсує запуск другого етапу пенсійної реформи вже у 2023 році. Цьогоріч Кабмін має намір запустити систему обов'язкової накопичувальної пенсії. Спочатку гроші громадян накопичуватимуться на державному рахунку, проте згодом українці зможуть самі обирати, де зберігатимуть свої пенсійні заощадження. Про це повідомила в ефірі національного телемарафону заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак, передають Патріоти України.

За словами чиновниці, кошти, що надійшли на накопичувальні рахунки українців, перші три роки зберігатимуться у держказначействі. Однак через три роки громадяни зможуть самі розпоряджатися зберіганням своїх накопичувальних рахунків. Вони зможуть обирати, до якого фонду віддати свої накопичення – державного чи приватного. Причому буде широкий вибір державних і приватних фондів.

"Щоби приватні інститути підготувалися до впровадження накопичувальної системи, на першому етапі перші три роки передбачається, що всі внески здійснюватимуться саме до державного пенсійного фонду", - наголосила Марчак.

Природно, що державні та приватні фонди діятимуть в українському правовому полі. При цьому Дар'я Марчак наголосила, що накопичувальні пенсійні фонди не будуть заміною існуючому солідарному Пенсійному фонду, а будуть окремо функціонуючими доповненнями до нього.

Експерти не поділяють оптимізму влади щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи. Зокрема, заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко та експертка Інституту економічних досліджень Олександра Бетлій вважають, що впровадження накопичувальної пенсійної системи зараз в Україні зовсім не на часі.

Насамперед тому, що уряд повинен чітко знати, який трудовий ресурс має держава, і яка реальна демографічна ситуація в країні. А це можна буде оцінити лише після війни, та й то не відразу, а після певного часу, коли міграційні процеси в основному будуть завершені.

До того ж, в Україні відсутній фондовий ринок, який міг би стати інструментом вкладення накопичених пенсійних коштів. Крім того, немає комплексу законів, які б могли надійно захистити пенсійні накопичення громадян. Тому зараз впровадження накопичувальної пенсії зовсім недоречне, переконані експерти

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...