Дуже треба фахівці однієї сфери: Польща зіткнулася із феноменом на ринку праці


На польському ринку праці в 2024 році настав цікавий період, про який говорять багато експертів. Виявилося, що Польщі катастрофічно не вистачає електриків. Про це пише видання Рulshr.pl, передають Патріоти України.

Люди цієї спеціальності у Польщі вже на вагу золота, але країні, як і раніше, не вистачає багатьох тисяч фахівців дефіцитної професії. Важко підрахувати точну кількість електриків, яких зараз не вистачає на ринку праці, але рекрутери визнають, що не минає й тижня, щоб до них не звернулася компанія, яка шукає електриків.

Як пише видання, електриків зараз потрібно суттєво більше, ніж водіїв, айтішників і навіть працівників торгівлі. Це свідчать останні тенденції на ринку праці у Польщі.

«Електрик 2024 року – це інша професія, ніж 2000 чи 1990 року. Раніше говорили, що електрик перевіряє, чи маємо електрику в розетці. Сьогодні електрик повинен уміти читати технічні креслення, будувати об'єкти, що працюють від електрики, відповідати за безліч складних технологічних процесів. Сьогоднішній електрик має бути освіченим, навченим та компетентним», – повідомила експерт ринку праці компанії IDEA HR Group Ганна Судольська.

Причому й усередині професії є важливі розмежування. Наприклад, задіяні у будівництві вітряних електростанцій на морі або у видобутку сировини фахівці повинні не просто вміти поводитися з електрикою, а й мати низку інших навиків.

«Деякі люди при прийомі на роботу вказують, що електрик повинен, наприклад, знати англійську або мати досвід роботи у сфері відновлюваної енергетики», – додає Анна Судольська. Але у таких фахівців зарплата набагато вища за середню, і вони можуть отримати заробіток у понад 20 тис. злотих (193 тис грн)

Як зазначає Рulshr.pl, електрик – далеко не єдиний фахівець, якого не вистачає на ринку праці. Також затребуваними спеціалістами будуть теслі, покрівельники, будівельники-оздоблювачі, зварювальники, слюсарі, кухарі, автослюсарі, монтажники будівельних установок, муляри та штукатури, машиністи та слюсарі землерийної техніки та верстатники, тощо.

Доходи суттєво зросли: Які зарплати отримували українські нардепи у 2023-му

середа, 8 травень 2024, 22:16

За другий рік повномасштабної війни Російської Федерації проти України зарплати більшості народних депутатів значно збільшилися. Середня зарплата нардепів у 2023 році зросла майже на 36% і становила приблизно 638 тисяч гривень. За інформацією YouContro...

Попит падає: Європейці відмовляються від споживання м'яса - дані дослідження

середа, 8 травень 2024, 18:54

Споживання м'яса поступово, але вірно падає у Європі. У 2023 році в країнах ЄС на душу населення припало в середньому 64,2 кг м'яса. Але між окремими державами-членами ЄС є великі відмінності. Про це пише ISN з посиланням на дані Agrarmarkt Information...