Два фактори: У НБУ пояснили, що відбувається з курсом долара і чого чекати далі

Національний банк України повідомив, що зростання курсу гривні зумовлене появою нових фундаментальних факторів, які визначають пропозицію валюти на ринку, передають Патріоти України.

Насамперед йдеться про стійкий приплив коштів нерезидентів у гривневий державний борг, повідомляє пресслужба регулятора.

"Макрофінансова стабілізація в Україні, цьогорічна масштабна лібералізація руху капіталу, створення зручної інфраструктури завдяки "лінку" із Clearstream, а також поточні тенденції на глобальному фінансовому ринку сприяли поглибленню інтеграції України у міжнародні ринки капіталу”, – заявив заступник голови НБУ Олег Чурій.

За його словами, інтерес нерезидентів до гривневих ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) має не спекулятивний характер – в український держборг вкладають кошти поважні інституційні інвестори.

“Їх приваблюють не лише високі відсоткові ставки, а й комфортне інвестиційне середовище. Тому активне входження нерезидентів в український держборг – це вже не ситуативний тренд, а новий фундаментальний чинник, який визначає і визначатиме надалі ситуацію на валютному ринку", – додав Чурій.

Інший новий фундаментальний фактор, який став визначальним для ситуації на валютному ринку зараз – це рекордне зростання врожайності зернових в Україні.

За попередніми оцінками, цього року зафіксовано найвищу врожайність пшениці та ячменю в Україні з початку 2000-х.

"Це означає, що надходження від експорту рекордного врожаю, які продовжують підживлювати пропозицію валюти, є не сезонним чинником, викликаним виключно сприятливими погодними умовами, а й результатом дії нового чинника, який матиме довгостроковий ефект на ситуацію на валютному ринку", – резюмував Чурій.

Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...