"Дива не сталося": В "Укренерго" пояснили, чому світло почали відключати частіше

Згідно з прогнозами українських експертів, до України прийшла спекотна погода. Оскільки в сусідніх країнах ситуація така сама, вони мають менше можливостей продавати свою електроенергію, через це інтенсивність відключень світла в українців збільшилася. Водночас імпорт струму в Україну з ЄС і так перебуває на рекордному рівні, передають Патріоти України.

Про це повідомив ЗМІ радник прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко. Він нагадав, що енергетики прогнозували, що найважча ситуація в енергосистемі складеться у червні та липні.

"На жаль, дива не сталося. Температура – ви самі бачите яка. Це призвело до більшого навантаження в системі, а відповідно – до значних обмежень… Не щодня ми максимальний обсяг електроенергії імпортуємо. В останні дні цей обсяг знизився. Але НЕК "Укренерго" добирає до цього максимального рівня шляхом залучення аварійної допомоги від наших сусідів, активуючи відповідні запити", – зазначив Бойко.

Він наголосив, коли "Укренерго" звертається до своїх сусідів по екстрену допомогу, вони за можливості постачають струм. Така електроенергія продається за встановленими тарифами.

"В наших сусідів – схожа погода, схожа температура, схоже підвищення навантаження в енергосистемі. Тому не завжди вони можуть надати нам таку допомогу", – пояснив Юрій Бойко.

Також він попередив, що графіки відключень електроенергії планують пом'якшити після 20 липня, коли завершиться ремонт декількох енергоблоків атомних електростанцій. Утім, навіть тоді повністю уникнути обмежень не вийде, хоча дефіцит струму в енергосистемі суттєво зменшиться.

Україна імпортувала рекордну кількість електроенергії

Протягом червня Україна імпортувала 858,4 тис. МВт-год електроенергії, що на 6% більше, ніж за весь 2023 рік (806,4 тис. МВт-год). Окрім того, це найбільший місячний обсяг імпорту за останні 10 років (фактичні дані до 2014 року у відкритому доступі відсутні). Як повідомляє Energy Map, найбільше імпортовано з таких країн:

  • Угорщина – 357,1 тис. МВт-год (42%);
  • Словаччина – 297 тис. МВт-год (17%);
  • Румунія – 297 тис. МВт-год (17%);
  • Польща – 138,1 тис. МВт-год (16%);
  • Молдова – 66,2 тис. МВт-год (8%).

Грабунок триває: З порту Маріуполя окупанти вивезли ще одну партію українського зерна, - ЦНС

неділя, 7 липень 2024, 21:30

Російські окупанти продовжують вивозити українське зерно з тимчасово окупованих територій Донецької області. Зокрема, з нової партії цьогорічного врожаю зернових вже вивезено понад 800 тонн, передають Патріоти України з посиланням на сайт Центру націо...

"Повинні терпіти": У Міненерго розповіли, в яких регіонах найскладніша ситуація зі світлом

неділя, 7 липень 2024, 13:45

В Україні тривають відключення електроенергії, спричинені наслідками російських ударів по українських електростанціях. Найскладніша ситуація зі світлом наразі у прифронтових областях. Там через постійні ворожі обстріли енергетики не завжди можуть безпе...