Дивне відкриття: У космосі знайшли поклади цукру

​Звичайно, глікоальдегід - це не цукор, який ми додаємо в каву або чай.

«Атакамська велика решітка міліметрового діапазону» (Atacama Large Millimetre Array або ALMA), розташована в Чилі - одна з найбільших в світі обсерваторій. Там знаходяться 66 радіотелескопів, які дають вченим-астрономам можливість вивчити найвіддаленіші частини космосу. ALMA, безумовно, впоралася зі своїм завданням: в серпні 2012 року фахівці цієї обсерваторії зробили одне з найбільш дивних і, можливо, найважливіших відкриттів останнього десятиліття, зазначають Патріоти України.

У той час астрономи вивчали нову зірку, названу IRAS 16293-2422. Вони виявили присутність молекул цукру в теплих газах, що оточують світило. Подальший аналіз показав, що це глікоальдегід - різновид цукру, що не має запаху. Ця речовина складається з вуглецю, кисню і водню.

Команда, яка здійснила це відкриття, вважає, що саме формування IRAS 16293-2422 призвело до появи цих молекул. Нові зірки часто утворюються тоді, коли масивні хмари газу і пилу стикаються одна з одною. При цьому виникає сильний холод, який може змусити атоми газу «примерзнути» до блукаючих частинок пилу.
Якщо кілька атомів приєднуються до однієї і тієї ж частинки, вони об'єднуються в молекули, такі, як глікоальдегід. Саме ці заморожені частинки пилу допомогли вченим зробити відкриття. Після утворення зірки температура почала зростати, перетворюючи молекули назад в газ. ALMA визначила склад цього газу, проаналізувавши випромінювання, яке молекули випускали у вигляді радіохвиль.

Звичайно, глікоальдегід - це не цукор, який ми додаємо в каву або чай. Той цукор називається сахарозою. Але не думайте, що це відкриття не так важливо: виявляється, глікоальдегід є одним з ключових «будівельних блоків» життя. При його поєднанні з деякими іншими молекулами утворюється інший вид цукру, відомий як рибоза. Це найважливіший компонент нуклеїнових кислот, таких, як РНК і, найголовніше, ДНК. А без них не було б і нас.

"Сюрприз" від колишніх друзів: Банки Вірменії припинять обслуговування російських карток

вівторок, 19 березень 2024, 12:14

Починаючи з 30 березня цього року картки російської платіжної системи «Мир» перестануть працювати у банкоматах і POS-терміналах більшості банків Вірменії. Про це пише РБК із посиланням на представника «ВТБ Вірменія», передають Патріоти України. Наразі ...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...