Економічне бронювання в Україні буде доступним не для всіх: Нардеп розкрив нові деталі плану

Економічне бронювання від мобілізації можуть отримати не більше 30-50% чоловічого колективу компаній. Остаточне рішення, хто саме допускається до такого бронювання, має ухвалити уряд, передають Патріоти України.

Про це член комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Богдан Кицак ("Слуга народу") розповів в ефірі КИЇВ24. "Суми, які там передбачені, – це від 20-30 тисяч грн, та гібридний формат, про який все суспільство дискутує", – сказав народний депутат.

Кицак зазначив, що наразі існує обмеження у фінансуванні. Втім, все залежить від кінцевого рішення Кабміну, який може змінити поточну ситуацію.

"Фізично бронювання сплачує роботодавець, але не за всіх чоловіків, а йде обмеження 30-50% залежно від кінцевого рішення. Нагадаю, що його ще немає. Ми чекаємо фіналізованого рішення від Кабміну, який своїми постановами відрегулює або розширить перелік людей, які допускаються до такого бронювання", – пояснив нардеп.

Богдан Кицак нагадав, що "війна – це ресурси", і тому в умовах повномасштабної російської агресії Україна потребує дуже великих надходжень до державного бюджету. Тому нардеп закликає максимально акумулювати наявні ресурси.

Нова модель економічного бронювання: основні положення

Зараз уряд розглядає кілька моделей економічного бронювання. Одна з них передбачає прив'язку до заробітної плати: для отримання бронювання людина має офіційно отримувати не менш ніж 34 500–35 000 гривень на місяць. Це створить рівні умови для всіх працівників, але не охоплюватиме малий бізнес.

Інший сценарій передбачає, що критерій заробітної плати буде доданий до чинної постанови Кабміну №76, яка вже зараз дозволяє бронювати співробітників критичних для економіки підприємств. Ці підприємства повинні відповідати кільком критеріям, зокрема щодо суми сплачених податків, річних надходжень в іноземній валюті та середньої заробітної плати працівників.

Важливим аспектом нової моделі є можливість для бізнесу, який не підпадає під критерій критичного підприємства, все-таки отримати бронювання на підставі високих зарплат своїх працівників. Це має стимулювати роботодавців легалізувати зарплати та вивести їх з тіні, що позитивно вплине на економіку країни.

Податки в Україні кардинально перерахують: Ось скільки доведеться віддавати із зарплати та доходу ФОПа

середа, 18 вересень 2024, 11:30

В Україні "ресурсний" законопроєкт 11416-д 17 вересня ухвалили в першому читанні (попереду друге читання). Документ передбачає, що розмір військового збору із зарплати в 30 тис. грн зросте з 450 грн (1,5%) до 1500 грн (це вже 5%), передають Патріоти Ук...

Дуже важливий крок: В Україні збільшили витрати на армію - знайдуть 500 млрд грн до кінця року

середа, 18 вересень 2024, 11:17

Витрати на оборону України в державному бюджеті 2024 року збільшать на 500 млрд грн. Таким чином, загальні витрати цього року тепер становитимуть рекордні для України 3,73 трлн грн, передають Патріоти України. Відповідний законопроєкт ухвалено депутата...