Економіка падає, а витрати зростають: Прем’єр розповів, які проблеми принесла Україні війна

Через розв'язану Росією війну близько 35% економіки України не працює. Відповідно, бюджет виконується орієнтовно на 50-70% мирного часу, а витрати на розмінування та соціальні з гуманітарними потреби драматично зросли. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє BBC News Україна, передають Патріоти України.

"За різними оцінками різних експертів, насьогодні втрачено від 30% до 50% економіки. Прогноз падіння ВВП також становить 30-50%. У середньому близько 35% економіки сьогодні не працює", – сказав він.

При цьому, зазначив прем'єр, все це утворює бюджетний дефіцит у розмірі 5 млрд доларів щомісяця. "Це великі гроші. Тому ми просимо партнерів нас підтримати – і отримуємо таку підтримку. Тісно співпрацюємо з МВФ, Міжнародним банком, США, ЄС. Велика Британія дуже нас підтримує", – підкреслив він.

Зазначимо: прямі збитки України від пошкодження та руйнування будівель й інфраструктури через розв'язану Росією війну вже перевищує 105,5 млрд доларів. Загальні ж втрати економіки, понесені під час війни (включають, крім прямих, і непрямі – зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили тощо), становлять 564-600 млрд доларів. Лише загальні збитки від руйнувань житла оцінюються в 39,3 млрд доларів.

Найбільше від руйнування житлового фонду постраждали Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєверодонецьк та Лисичанськ. Усього ж через війну пошкоджено, зруйновано або втрачено понад 44 млн кв. м житла українців", – розповіли у Київській школі економіки.

Там наголосили: через повномасштабну війну в Україні було пошкоджено або зруйновано щонайменше 227 підприємств, заводів та фабрик. Загальна вартість цих руйнувань оцінюється в 11,3 млрд доларів. Крім того:

  • сумарні збитки сфери рітейлу оцінюються в 1,4 млрд доларів – постраждало не менше 2 910 торгових точок;
  • збитки, завдані росіянами освітнім установам, становить 1,5 млрд доларів;
  • закладам охорони здоров'я завдано збитків на 1,1 млрд доларів.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...