Економіка України впаде на третину, ціни зростуть: НБУ оновив прогнози з урахуванням війни, що затягнулася

Падіння економіки України в 2022 році становитиме 32%. Економіка повернеться до помірного зростання у 2023-2024 рр. та відновлюватиметься темпами на рівні 4-5% на рік. Інфляція становитиме близько 30% за підсумками цього року, 2023-го сповільниться до 21%, а 2024-го - до 10%, передають Патріоти України.

Таких показників вдасться досягти, якщо ризики безпеки суттєво знизяться до середини 2023 року. Про це йдеться в оновленому макропрогнозі Національного банку України (НБУ).

"Економічна активність уже поступово пожвавлюється після глибокого спаду на початку повномасштабної війни, насамперед завдяки звільненню українських земель, адаптації бізнесу до нових умов та роботі "зернового коридору". Закладене в прогноз ослаблення ризиків безпеки із середини 2023 року стане ключовим фактором майбутнього відновлення економіки", – зазначили у Нацбанку.

Що стосується зростання цін, то в НБУ зазначають, що навіть 30% інфляція – це досить помірний показник в умовах наймасштабнішої війни в Європі з часів Другої світової. Для порівняння, інфляція в Туреччині, де ведуться бойові дії, досягла 80%.

На фактичні показники впливатиме перебіг військових дій, визнають економісти. Крім того, буде важливим вплив й інших ризиків, зокрема, у сферах енергетики та державних фінансів. Ще одним важливим фактором залишиться співпраця з міжнародними партнерами.

"Якщо термін повномасштабної війни буде тривалішим, довше зберігатимуться пригнічений попит, низькі інвестиції та логістичні обмеження для експорту. У таких умовах відновлення української економіки буде слабшим, а інфляція – вищою, ніж очікується зараз", – попередили в НБУ.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...