Експерт з енергетики розповів, скільки українці платитимуть за газ взимку

У листопаді газ для населення подорожчав на 14,7% - до 4,899 тис. грн за тисячу куб. м.

Цієї зими українцям не треба перейматися через стрімке подорожчання газу. Ціна зросте, але не значно, розповів експерт з енергетики Михайло Гончар, передають Патріоти України.

"Ціна залежатиме від вартості на європейському ринку. Звідти частково завозимо газ. Але не треба виключати варіант, що взимку не будемо імпортувати паливо. Вистачить власного видобутку та запасів у підземних газосховищах (на 29 жовтня маємо 21,74 млрд куб. м газу. - ГПУ). Так чи інакше орієнтир на європейські ціни буде. Займатися благодійністю не вигідно. Треба збирати кошти і думати про наступний опалювальний сезон", - пояснює експерт.

У листопаді газ для населення подорожчав на 14,7% - до 4,899 тис. грн за тисячу куб. м. "Газ подорожчав через сезонність. Так працює ринок. На літо ціна падає, взимку - зростає. Заощадити вдасться тим, хто у серпні-вересні закупив газ на зиму за літніми цінами. Щоправда домогосподарства сукупно придбали понад 67 мільйонів "кубів" палива. З точки зору загального споживання, це мізерна кількість. Пересічні українці не довіряють Нафтогазу. Думаю, що наступного року купувати газ на зиму за літніми цінами буде значно більше споживачів", - каже Гончар.

Україна не купує газ у Росії 4 роки - з 25 листопада 2015 року. "Перейшли на реверсні поставки з Європи. У листопаді цьогоріч плануємо експерементально закупити кілька танкерів скрапленого газу через польський термінал Свіноуще. Цей газ коштуватиме дорожче, ніж власні запаси", - резюмував експерт з енергетики.

Джерело: Gazeta.ua

Українцям продають вітчизняні помідори майже удвічі дорожче за турецькі: У чому причина

вівторок, 23 квітень 2024, 9:57

В Україні почали продавати тепличні помідори місцевого виробництва. Перші партії пропонують до продажу по 120-140 грн/кг, що в середньому на 67% вище, ніж перші партії цієї продукції минулого року, передають Патріоти України. А також значно дорожче з...

Схема на майже 300 млн: Міністру Сольському повідомили про підозру через оборудки із землею

вівторок, 23 квітень 2024, 9:50

НАБУ та САП повідомили про підозру міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському через заволодіння землею на 291 млн грн і спробу заволодіння землею ще на 190 млн грн, передають Патріоти України. Дослівно: "Ексголову аграрного комітету...