Експерти спрогнозували, як розблокування українських портів вплине на інфляцію та ціни на продукти

Розблокування портів може принести Україні до $1 млрд додаткової експортної виручки на місяць. Про це заявив директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлінськи, повідомляють Патріоти України із посиланням на Forbes.

Попередньо йдеться про розблокування трьох портів: Одеса, Чорноморськ та Південний. Вони входять до пʼятірки найбільших портів України за експортом зернових, зазначає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

Також робота портів додасть 5% ВВП, пише у Facebook стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. "Це дуже багато, це здатність країни довше воювати на місяці", – зазначає він. Окрім цього, відчутно знизяться ціни на продукти харчування й трошки сповільниться глобальна інфляція, каже він.

На цьому тижні ціни на пшеницю з поставками у вересні 2022 року на біржі в Чикаго знаходяться на мінімальному рівні з лютого — $291. Це на 11% нижче, ніж тиждень тому, і на 38% нижче, ніж під час піку 17 травня. "Ринок у цю ціну закладає вірогідність відновлення морських поставок з України, але не на 100%", – каже Нестерук. Якщо морські поставки запрацюють повноцінно, то ціни ще впадуть, якщо ні, то виростуть, зазначає він.

Як відомо, 13 липня Міністерство національної оборони Туреччини в Twitter оголосило, що в Стамбулі завершилися чотиристоронні переговори з експорту українського зерна.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...