Експорт газу в Європу впав вчетверо: "Газпром" просить відпустити внутрішні ціни в РФ

"Газпром" просить "відпустити" внутрішні ціни для промисловості в РФ, аби збільшити доходи від внутрішнього ринку на тлі падіння експорту в Європу вчетверо. Про це повідомляє російський Коммерсант з посиланням на матеріали засідання держради з енергетики, передають Патріоти України.

"Газпром" просить уряд лібералізувати оптові ціни на газ для промислових споживачів, ввести сезонну диференціацію оптових цін на газ і запустити систему комерційного балансування.

Цю ідею на засіданні висловив заступник голови "Газпрому" Віталій Маркелов. Він зазначив, що газова галузь Росії "має змістити фокус з експортно орієнтованої моделі на внутрішній ринок". Почати пропонується з кількох пілотних регіонів.

На населення і комунально-побутових споживачів припадає близько 19% від загального споживання в країні, відповідно понад 80% – промислові споживачі.

Наразі приватні російські виробники газу, такі як "Роснефть" і НОВАТЕК, можуть пропонувати цінові знижки і тим самим переманювати великих споживачів. Натомість "Газпром" працює за встановленими Федеральною антимонопольною службою (ФАС) тарифами, зокрема в тих регіонах, де тариф не покриває витрат.

Приватні виробники газу раніше стверджували, що, перш ніж запроваджувати вільні ціни всередині країни, потрібно лібералізувати доступ до експорту і запровадити прозорі тарифи на транспортування ГТС "Газпрому". Але зараз питання доступу до експорту в Європу, після його падіння практично в чотири рази, стало менш актуальним.

"Газпром" протягом останніх років наростив свої видобувні потужності до приблизно 560-580 млрд кубометрів на рік, але через падіння експорту на тлі повномасштабного вторгенння РФ в Україну видобуток компанії торік впав на 20%, до 412,6 млрд кубометрів.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...