Екстрених відключень світла в Україні побільшало: Ось які причини та чи можна їх передбачити

В Україні через пошкодження енергосистеми та високий попит на електроенергію все частіше відбуваються екстрені відключення світла, які неможливо передбачити заздалегідь. Дефіцит електроенергії може тривати ще кілька днів, поки не знизиться температура, передають Патріоти Україн

Про це йдеться у відео ДТЕК. Відключення світла в Україні вже стали буденним явищем, але останнім часом графіки змінюються настільки часто, що споживачі ледве встигають слідкувати за ним

Буквально кілька разів на день оператори змушені коригувати графіки через ситуацію, яка змінюється настільки стрімко, що передбачити її заздалегідь майже неможливо. Зазвичай енергетики поділяють час на три зони:

  • біла – коли світло є;
  • світло-сіра – де можливі відключення;
  • сіра – коли світла точно немає.

Але з кінця серпня все частіше почали з'являтися екстрені відключення, які відбуваються раптово, без попереджень. І це не тому, що енергетики не знають про такі відключення заздалегідь – вони справді не мають часу для попередження.

Представники ДТЕК пояснюють, що екстрені відключення – це останній захід, який використовується тільки тоді, коли потрібно негайно захистити систему від перевантаження. У таких ситуаціях у фахівців є всього 10 хвилин, щоб вжити необхідних заходів і уникнути серйозної аварії. Як тільки "Укренерго" дає команду на екстрене відключення, оператори систем розподілу чи обленерго одразу припиняють постачання електроенергії.

Такі непередбачувані вимкнення дратують громадян, особливо в умовах, коли плани на день доводиться постійно змінювати. Але після найбільшої ракетно-дронової атаки на українську енергосистему, що сталася 26 серпня, ці заходи стали необхідними для уникнення більш масштабних проблем.

Дефіцит електроенергії: прогнози експерта

Зараз в Україні спостерігається суттєвий дефіцит електроенергії, який, за прогнозами експертів, триватиме ще 3-4 дні. Це пов'язано як із високими температурами, що спостерігаються по всій країні, так і з пошкодженням інфраструктури внаслідок терористичних обстрілів. Через спеку громадяни та підприємства активно використовують кондиціонери й інші енергоємні прилади, що значно підвищує навантаження на енергосистему.

Експерт з енергетики Центру Разумкова Максим Білявський зазначив, що аварійно-ремонтні роботи тривають, але їхнє повне завершення потребує часу. Він також пояснив, що в таких умовах вводяться графіки погодинних відключень електроенергії, які можуть межувати з графіками аварійних відключень. Чим більший дефіцит електроенергії, тим більше черг застосовується для відключень, що додатково ускладнює ситуацію.

Залежно від погодних умов, дефіцит електроенергії може зменшитися, якщо температура знизиться. Це дозволить скоротити тривалість погодинних відключень, зменшивши навантаження на енергосистему.

У поточних умовах особливо важливо, щоб громадяни відповідально ставилися до споживання електроенергії. Білявський підкреслив, що споживання має бути максимально легким, без використання складних за потужністю побутових приладів, особливо у пікові години. Наприклад, якщо бізнес-центр у Києві одномоментно вмикає всі кондиціонери о 9 годині ранку, це створює миттєве додаткове навантаження на локальну енергомережу. Якщо на цей час немає відповідного обсягу генерації, вводяться графіки аварійних відключень.

Курс долара до гривні впав до мінімуму за місяць

п’ятниця, 6 вересень 2024, 23:12

Національний банк України зміцнив курс гривні до долара і євро в останній робочий день тижня. Американська валюта подешевшала до мінімуму за місяць, свідчать дані на сайті регулятора у п’ятницю, 6 вересня, передають Патріоти України. . Так, офіційний ...

Москва плаче: Ціна на нафту впала до мінімуму з березня 2023 року

п’ятниця, 6 вересень 2024, 22:15

Ціна ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE знизилася до $70,6 за барель уперше з березня 2023 року. На російську "Urals", відповідно ще більше. Тримати контрабандний гешефт $60 плюс стає ще важче. Світові ціни на нафту продовжують знижувати...